આલમારી

Hello, you have come here looking for the meaning of the word આલમારી. In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word આલમારી, but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say આલમારી in singular and plural. Everything you need to know about the word આલમારી you have here. The definition of the word આલમારી will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofઆલમારી, as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Gujarati

આલમારી

Alternative forms

Etymology

    Borrowed from Portuguese almário.

    Pronunciation

    Noun

    આલમારી (ālmārīf

    1. wardrobe; almirah
      Synonym: કબાટ (kabāṭ)
      • 1934, ગિજુભાઈ બધેકા, માબાપોને:
        આયા, નોકર વગેરે પોતાને સોંપાયેલ બાળકોને શેઠે વસાવેલા સુંદર આવાસમાં આલમારી પર મુકાયેલાં સુંદર અને કીમતી રમકડાં બતાવવામાં, બાળકને ગમે તે રીતે પ્રસન્ન રાખવામાં, બાળકને પોતે સ્વીકારેલી નીતિ રીતિ વગેરેમાં બરાબર તૈયાર કરવામાં અને શેઠની પાસે શેઠનાં બાળકોને સુંદર પૂતળાં જેવાં કરી બતાવવામાં પોતાની નોકરી બજાવતાં હોય તેમ સમજે છે.
        āyā, nokar vagere potāne sompāyel bāḷkone śeṭhe vasāvelā sundar āvāsmā̃ ālamārī par mukāyelā̃ sundar ane kīmtī ramakḍā̃ batāvvāmā̃, bāḷkane game te rīte prasanna rākhvāmā̃, bāḷkane pote svīkārelī nīti rīti vageremā̃ barābar taiyār karvāmā̃ ane śeṭhnī pāse śeṭhnā̃ bāḷkone sundar pūtaḷā̃ jevā̃ karī batāvvāmā̃ potānī nokrī bajāvtā̃ hoya tem samje che.
        (please add an English translation of this quotation)

    Declension

    Declension of આલમારી
    singular plural
    nominative આલમારી (ālamārī) આલમારીઓ (ālamārīo)
    oblique આલમારી (ālamārī) આલમારીઓ (ālamārīo)
    vocative આલમારી (ālamārī) આલમારીઓ (ālamārīo)
    instrumental આલમારી (ālamārī) આલમારીઓ (ālamārīo)
    locative આલમારીએ (ālamārīe) આલમારીઓએ (ālamārīoe)