Inherited from Prakrit *kotr-. Cognate to Nepali कोत्रनु (kotranu).
કોતરવું • (kotarvũ)
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
કોતરવાનું (kotarvānũ) |
કોતરી (kotrī) |
કોતરીને (kotrīne) |
કોતરવું હોવું (kotarvũ hovũ)1, 2 |
કોતરી શકવું (kotrī śakvũ)2 |
કોતરાય (kotrāya) |
કોતરત (kotrat) |
1 Note: કોતરવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | કોતરું (kotrũ) |
કોતરીશ (kotrīś) |
કોતરું છું (kotrũ chũ) |
નહીં કોતરું (nahī̃ kotrũ) |
ન કોતરું (na kotrũ) |
અમે, આપણે | કોતરીએ (kotrīe) |
કોતરીશું (kotrīśũ) |
કોતરીએ છીએ (kotrīe chīe) |
નહીં કોતરીએ (nahī̃ kotrīe) |
ન કોતરીએ (na kotrīe) |
તું | કોતરે (kotre) |
કોતરશે (kotarśe), કોતરીશ (kotrīś) |
કોતરે છે (kotre che) |
નહીં કોતરે (nahī̃ kotre) |
ન કોતરે (na kotre) |
આ, આઓ, તે, તેઓ | કોતરે (kotre) |
કોતરશે (kotarśe) |
કોતરે છે (kotre che) |
નહીં કોતરે (nahī̃ kotre) |
ન કોતરે (na kotre) |
તમે | કોતરો (kotro) |
કોતરશો (kotarśo) |
કોતરો છો (kotro cho) |
નહીં કોતરો (nahī̃ kotro) |
ન કોતરો (na kotro) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી કોતરતું (nathī kotartũ)* |
કોતર્યું (kotaryũ)* |
નહોતું કોતર્યું (nahotũ kotaryũ)* |
કોતરતું હતું (kotartũ hatũ)* |
કોતરતું હોવું (kotartũ hovũ)1 |
કોતરતું હોવું (kotartũ hovũ)2 |
કોતરતું હોત (kotartũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | કોતરીએ (kotrīe) |
ન કોતરીએ (na kotrīe) | |
તું | કોતર (kotar) |
કોતરજે (kotarje) |
ન કોતર (na kotar) |
તમે | કોતરો (kotro) |
કોતરજો (kotarjo) |
ન કોતરો (na kotro) |