Inherited from Ashokan Prakrit *𑀔𑀺𑀮𑀢𑀺 (*khilati), *𑀔𑀺𑀮𑁆𑀮𑀢𑀺 (*khillati). Cognate with Hindi खिलना (khilnā).
ખીલવું • (khīlvũ)
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
ખીલવાનું (khīlvānũ) |
ખીલી (khīlī) |
ખીલીને (khīlīne) |
ખીલવું હોવું (khīlvũ hovũ)1, 2 |
ખીલી શકવું (khīlī śakvũ)2 |
ખિલાય (khilāya) |
ખીલત (khīlat) |
1 Note: ખીલવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | ખીલું (khīlũ) |
ખીલીશ (khīlīś) |
ખીલું છું (khīlũ chũ) |
નહીં ખીલું (nahī̃ khīlũ) |
ન ખીલું (na khīlũ) |
અમે, આપણે | ખીલીએ (khīlīe) |
ખીલીશું (khīlīśũ) |
ખીલીએ છીએ (khīlīe chīe) |
નહીં ખીલીએ (nahī̃ khīlīe) |
ન ખીલીએ (na khīlīe) |
તું | ખીલે (khīle) |
ખીલશે (khīlśe), ખીલીશ (khīlīś) |
ખીલે છે (khīle che) |
નહીં ખીલે (nahī̃ khīle) |
ન ખીલે (na khīle) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | ખીલે (khīle) |
ખીલશે (khīlśe) |
ખીલે છે (khīle che) |
નહીં ખીલે (nahī̃ khīle) |
ન ખીલે (na khīle) |
તમે | ખીલો (khīlo) |
ખીલશો (khīlśo) |
ખીલો છો (khīlo cho) |
નહીં ખીલો (nahī̃ khīlo) |
ન ખીલો (na khīlo) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી ખીલતું (nathī khīltũ)* |
ખીલ્યું (khīlyũ)* |
નહોતું ખીલ્યું (nahotũ khīlyũ)* |
ખીલતું હતું (khīltũ hatũ)* |
ખીલતું હોવું (khīltũ hovũ)1 |
ખીલતું હોવું (khīltũ hovũ)2 |
ખીલતું હોત (khīltũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | ખીલીએ (khīlīe) |
ન ખીલીએ (na khīlīe) | |
તું | ખીલ (khīl) |
ખીલજે (khīlje) |
ન ખીલ (na khīl) |
તમે | ખીલો (khīlo) |
ખીલજો (khīljo) |
ન ખીલો (na khīlo) |