Gujarati verb set |
---|
ગમવું (gamvũ) |
ગમાવવું (gamāvvũ) |
Inherited from Old Gujarati गमइ (gamaï, “to please”), from Prakrit 𑀕𑀫𑁆𑀫𑀇 (gammaï, “is known”), from Sanskrit ગમ્યતે (gamyate).
ગમવું • (gamvũ) (intransitive)
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
ગમવાનું (gamvānũ) |
ગમી (gamī) |
ગમીને (gamīne) |
ગમવું હોવું (gamvũ hovũ)1, 2 |
ગમી શકવું (gamī śakvũ)2 |
ગમાય (gamāya) |
ગમત (gamat) |
1 Note: ગમવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | ગમું (gamũ) |
ગમીશ (gamīś) |
ગમું છું (gamũ chũ) |
નહીં ગમું (nahī̃ gamũ) |
ન ગમું (na gamũ) |
અમે, આપણે | ગમીએ (gamīe) |
ગમીશું (gamīśũ) |
ગમીએ છીએ (gamīe chīe) |
નહીં ગમીએ (nahī̃ gamīe) |
ન ગમીએ (na gamīe) |
તું | ગમે (game) |
ગમશે (gamśe), ગમીશ (gamīś) |
ગમે છે (game che) |
નહીં ગમે (nahī̃ game) |
ન ગમે (na game) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | ગમે (game) |
ગમશે (gamśe) |
ગમે છે (game che) |
નહીં ગમે (nahī̃ game) |
ન ગમે (na game) |
તમે | ગમો (gamo) |
ગમશો (gamśo) |
ગમો છો (gamo cho) |
નહીં ગમો (nahī̃ gamo) |
ન ગમો (na gamo) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી ગમતું (nathī gamtũ)* |
ગમ્યું (gamyũ)* |
નહોતું ગમ્યું (nahotũ gamyũ)* |
ગમતું હતું (gamtũ hatũ)* |
ગમતું હોવું (gamtũ hovũ)1 |
ગમતું હોવું (gamtũ hovũ)2 |
ગમતું હોત (gamtũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | ગમીએ (gamīe) |
ન ગમીએ (na gamīe) | |
તું | ગમ (gam) |
ગમજે (gamje) |
ન ગમ (na gam) |
તમે | ગમો (gamo) |
ગમજો (gamjo) |
ન ગમો (na gamo) |