By surface analysis, જન્મ (janma) + -વું (-vũ).
જન્મવું • (janmavũ)
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
જન્મવાનું (janmavānũ) |
જન્મી (janmī) |
જન્મીને (janmīne) |
જન્મવું હોવું (janmavũ hovũ)1, 2 |
જન્મી શકવું (janmī śakvũ)2 |
જન્માય (janmāya) |
જન્મત (janmat) |
1 Note: જન્મવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | જન્મું (janmũ) |
જન્મીશ (janmīś) |
જન્મું છું (janmũ chũ) |
નહીં જન્મું (nahī̃ janmũ) |
ન જન્મું (na janmũ) |
અમે, આપણે | જન્મીએ (janmīe) |
જન્મીશું (janmīśũ) |
જન્મીએ છીએ (janmīe chīe) |
નહીં જન્મીએ (nahī̃ janmīe) |
ન જન્મીએ (na janmīe) |
તું | જન્મે (janme) |
જન્મશે (janmaśe), જન્મીશ (janmīś) |
જન્મે છે (janme che) |
નહીં જન્મે (nahī̃ janme) |
ન જન્મે (na janme) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | જન્મે (janme) |
જન્મશે (janmaśe) |
જન્મે છે (janme che) |
નહીં જન્મે (nahī̃ janme) |
ન જન્મે (na janme) |
તમે | જન્મો (janmo) |
જન્મશો (janmaśo) |
જન્મો છો (janmo cho) |
નહીં જન્મો (nahī̃ janmo) |
ન જન્મો (na janmo) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી જન્મતું (nathī janmatũ)* |
જન્મ્યું (janmyũ)* |
નહોતું જન્મ્યું (nahotũ janmyũ)* |
જન્મતું હતું (janmatũ hatũ)* |
જન્મતું હોવું (janmatũ hovũ)1 |
જન્મતું હોવું (janmatũ hovũ)2 |
જન્મતું હોત (janmatũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | જન્મીએ (janmīe) |
ન જન્મીએ (na janmīe) | |
તું | જન્મ (janma) |
જન્મજે (janmaje) |
ન જન્મ (na janma) |
તમે | જન્મો (janmo) |
જન્મજો (janmajo) |
ન જન્મો (na janmo) |