Inherited from Old Gujarati रमइ (ramaï), from Sauraseni Prakrit 𑀭𑀫𑀤𑀺 (ramadi), from Sanskrit रमते (ramate).
રમવું • (ramvũ)
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
રમવાનું (ramvānũ) |
રમી (ramī) |
રમીને (ramīne) |
રમવું હોવું (ramvũ hovũ)1, 2 |
રમી શકવું (ramī śakvũ)2 |
રમાય (ramāya) |
રમત (ramat) |
1 Note: રમવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | રમું (ramũ) |
રમીશ (ramīś) |
રમું છું (ramũ chũ) |
નહીં રમું (nahī̃ ramũ) |
ન રમું (na ramũ) |
અમે, આપણે | રમીએ (ramīe) |
રમીશું (ramīśũ) |
રમીએ છીએ (ramīe chīe) |
નહીં રમીએ (nahī̃ ramīe) |
ન રમીએ (na ramīe) |
તું | રમે (rame) |
રમશે (ramśe), રમીશ (ramīś) |
રમે છે (rame che) |
નહીં રમે (nahī̃ rame) |
ન રમે (na rame) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | રમે (rame) |
રમશે (ramśe) |
રમે છે (rame che) |
નહીં રમે (nahī̃ rame) |
ન રમે (na rame) |
તમે | રમો (ramo) |
રમશો (ramśo) |
રમો છો (ramo cho) |
નહીં રમો (nahī̃ ramo) |
ન રમો (na ramo) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી રમતું (nathī ramtũ)* |
રમ્યું (ramyũ)* |
નહોતું રમ્યું (nahotũ ramyũ)* |
રમતું હતું (ramtũ hatũ)* |
રમતું હોવું (ramtũ hovũ)1 |
રમતું હોવું (ramtũ hovũ)2 |
રમતું હોત (ramtũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | રમીએ (ramīe) |
ન રમીએ (na ramīe) | |
તું | રમ (ram) |
રમજે (ramje) |
ન રમ (na ram) |
તમે | રમો (ramo) |
રમજો (ramjo) |
ન રમો (na ramo) |