கடி

Hello, you have come here looking for the meaning of the word கடி. In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word கடி, but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say கடி in singular and plural. Everything you need to know about the word கடி you have here. The definition of the word கடி will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofகடி, as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

Pronunciation

Verb

கடி (kaṭi)

  1. to bite
  2. to safeguard
    Synonym: பாதுகா (pātukā)

Conjugation

Noun

கடி (kaṭi)

  1. scar or mark (from a bite)
    Synonyms: தழும்பு (taḻumpu), வடு (vaṭu)
  2. (slang) a bad joke
    Synonym: மொக்க (mokka)
  3. garden
    Synonyms: தோட்டம் (tōṭṭam), நந்தவனம் (nantavaṉam)
  4. scent, odour, fragrance
    Synonyms: வாசனை (vācaṉai), நறுமணம் (naṟumaṇam)
  5. removal, rejection
    Synonyms: நீக்கம் (nīkkam), நிராகரிப்பு (nirākarippu)
  6. worship, homage
    Synonyms: தொழுகை (toḻukai), வணக்கம் (vaṇakkam), மரியாதை (mariyātai)
  7. wedding
    Synonyms: திருமணம் (tirumaṇam), கலியாணம் (kaliyāṇam), விவாகம் (vivākam)
  8. protection
    Synonyms: பாதுகாப்பு (pātukāppu), துணை (tuṇai)
  9. wonder, astonishment
    Synonyms: அதிசயம் (aticayam), ஆச்சரியம் (āccariyam), அற்புதம் (aṟputam)
  10. speed, swiftness
    Synonym: வேகம் (vēkam)
  11. beauty, excellence
    Synonyms: அழகு (aḻaku), சிறப்பு (ciṟappu), மேன்மை (mēṉmai)
  12. delight, pleasure
    Synonyms: இன்பம் (iṉpam), களிப்பு (kaḷippu), சுகம் (cukam), மகிழ்ச்சி (makiḻcci)
  13. certainty, assurance
    Synonyms: உறுதி (uṟuti), உத்தரவாதம் (uttaravātam), நிலைப்பாடு (nilaippāṭu)
  14. doubt
    Synonym: சந்தேகம் (cantēkam)
  15. pungency
    Synonym: நாற்றம் (nāṟṟam)
  16. (mythology) devil, evil spirit
    Synonyms: பேய் (pēy), பிசாசு (picācu), ஆவி (āvi), பூதம் (pūtam)

Declension

i-stem declension of கடி (kaṭi)
Singular Plural
Nominative கடி
kaṭi
கடிகள்
kaṭikaḷ
Vocative கடியே
kaṭiyē
கடிகளே
kaṭikaḷē
Accusative கடியை
kaṭiyai
கடிகளை
kaṭikaḷai
Dative கடிக்கு
kaṭikku
கடிகளுக்கு
kaṭikaḷukku
Genitive கடியுடைய
kaṭiyuṭaiya
கடிகளுடைய
kaṭikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative கடி
kaṭi
கடிகள்
kaṭikaḷ
Vocative கடியே
kaṭiyē
கடிகளே
kaṭikaḷē
Accusative கடியை
kaṭiyai
கடிகளை
kaṭikaḷai
Dative கடிக்கு
kaṭikku
கடிகளுக்கு
kaṭikaḷukku
Benefactive கடிக்காக
kaṭikkāka
கடிகளுக்காக
kaṭikaḷukkāka
Genitive 1 கடியுடைய
kaṭiyuṭaiya
கடிகளுடைய
kaṭikaḷuṭaiya
Genitive 2 கடியின்
kaṭiyiṉ
கடிகளின்
kaṭikaḷiṉ
Locative 1 கடியில்
kaṭiyil
கடிகளில்
kaṭikaḷil
Locative 2 கடியிடம்
kaṭiyiṭam
கடிகளிடம்
kaṭikaḷiṭam
Sociative 1 கடியோடு
kaṭiyōṭu
கடிகளோடு
kaṭikaḷōṭu
Sociative 2 கடியுடன்
kaṭiyuṭaṉ
கடிகளுடன்
kaṭikaḷuṭaṉ
Instrumental கடியால்
kaṭiyāl
கடிகளால்
kaṭikaḷāl
Ablative கடியிலிருந்து
kaṭiyiliruntu
கடிகளிலிருந்து
kaṭikaḷiliruntu

Adjective

கடி (kaṭi)

  1. new, modern
    Synonyms: புதிய (putiya), நவீன (navīṉa)
  2. abundant, plentiful, copious
    Synonyms: அளவற்ற (aḷavaṟṟa), நிறைவான (niṟaivāṉa), செழிப்பான (ceḻippāṉa)
  3. sharp, keen
    Synonym: கூர்மையான (kūrmaiyāṉa)
  4. pungent

References

  • University of Madras (1924–1936) “கடி”, in Tamil Lexicon, Madras : Diocesan Press