களிப்பு

Hello, you have come here looking for the meaning of the word களிப்பு. In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word களிப்பு, but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say களிப்பு in singular and plural. Everything you need to know about the word களிப்பு you have here. The definition of the word களிப்பு will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofகளிப்பு, as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

Etymology

From களி (kaḷi, to be happy, to be merry, to celebrate, to be cheerful) +‎ -ப்பு (-ppu), compare களிகூறு (kaḷikūṟu, to rejoice). Cognate with Malayalam കളിപ്പ് (kaḷippŭ).

Pronunciation

  • Audio:(file)

Noun

களிப்பு (kaḷippu)

  1. exultation, delight, joy, ecstasy
    Synonyms: பெருமகிழ்ச்சி (perumakiḻcci), இன்பம் (iṉpam), ஆனந்தம் (āṉantam), சந்தோஷம் (cantōṣam)
  2. erotic pleasure
    Synonyms: சிற்றின்பம் (ciṟṟiṉpam), சுகம் (cukam)
  3. satisfaction, prosperity
    Synonyms: செழிப்பு (ceḻippu), திருப்தி (tirupti)
  4. mirth, glee, hilarity
    Synonym: மகிழ்ச்சி (makiḻcci)
  5. pride, conceit, vanity
    Synonyms: பெருமை (perumai), அகந்தை (akantai), செருக்கு (cerukku), மாயை (māyai)
  6. delusion, intoxication
    Synonyms: பித்து (pittu), மயக்கம் (mayakkam), போதை (pōtai)

Declension

u-stem declension of களிப்பு (kaḷippu)
Singular Plural
Nominative களிப்பு
kaḷippu
களிப்புகள்
kaḷippukaḷ
Vocative களிப்பே
kaḷippē
களிப்புகளே
kaḷippukaḷē
Accusative களிப்பை
kaḷippai
களிப்புகளை
kaḷippukaḷai
Dative களிப்புக்கு
kaḷippukku
களிப்புகளுக்கு
kaḷippukaḷukku
Genitive களிப்புடைய
kaḷippuṭaiya
களிப்புகளுடைய
kaḷippukaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative களிப்பு
kaḷippu
களிப்புகள்
kaḷippukaḷ
Vocative களிப்பே
kaḷippē
களிப்புகளே
kaḷippukaḷē
Accusative களிப்பை
kaḷippai
களிப்புகளை
kaḷippukaḷai
Dative களிப்புக்கு
kaḷippukku
களிப்புகளுக்கு
kaḷippukaḷukku
Benefactive களிப்புக்காக
kaḷippukkāka
களிப்புகளுக்காக
kaḷippukaḷukkāka
Genitive 1 களிப்புடைய
kaḷippuṭaiya
களிப்புகளுடைய
kaḷippukaḷuṭaiya
Genitive 2 களிப்பின்
kaḷippiṉ
களிப்புகளின்
kaḷippukaḷiṉ
Locative 1 களிப்பில்
kaḷippil
களிப்புகளில்
kaḷippukaḷil
Locative 2 களிப்பிடம்
kaḷippiṭam
களிப்புகளிடம்
kaḷippukaḷiṭam
Sociative 1 களிப்போடு
kaḷippōṭu
களிப்புகளோடு
kaḷippukaḷōṭu
Sociative 2 களிப்புடன்
kaḷippuṭaṉ
களிப்புகளுடன்
kaḷippukaḷuṭaṉ
Instrumental களிப்பால்
kaḷippāl
களிப்புகளால்
kaḷippukaḷāl
Ablative களிப்பிலிருந்து
kaḷippiliruntu
களிப்புகளிலிருந்து
kaḷippukaḷiliruntu

References