கிளவி

Hello, you have come here looking for the meaning of the word கிளவி. In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word கிளவி, but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say கிளவி in singular and plural. Everything you need to know about the word கிளவி you have here. The definition of the word கிளவி will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofகிளவி, as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.
See also: கிழவி

Tamil

Etymology

From கிள- (kiḷa-, to express, make it clear).

Pronunciation

  • IPA(key): /kɪɭɐʋɪ/,
  • Audio:(file)

Noun

கிளவி (kiḷavi)

  1. word, term
    Synonyms: சொல் (col), வார்த்தை (vārttai)
  2. speech, utterance, language
    Synonyms: பேச்சு (pēccu), வழக்கு (vaḻakku), மொழி (moḻi), உச்சரிப்பு (uccarippu)
  3. theme, subject
    Synonyms: செம்பொருள் (cemporuḷ), பொருள் (poruḷ)
  4. letter
    Synonyms: எழுத்து (eḻuttu), அட்சரம் (aṭcaram)

Declension

i-stem declension of கிளவி (kiḷavi)
Singular Plural
Nominative கிளவி
kiḷavi
கிளவிகள்
kiḷavikaḷ
Vocative கிளவியே
kiḷaviyē
கிளவிகளே
kiḷavikaḷē
Accusative கிளவியை
kiḷaviyai
கிளவிகளை
kiḷavikaḷai
Dative கிளவிக்கு
kiḷavikku
கிளவிகளுக்கு
kiḷavikaḷukku
Genitive கிளவியுடைய
kiḷaviyuṭaiya
கிளவிகளுடைய
kiḷavikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative கிளவி
kiḷavi
கிளவிகள்
kiḷavikaḷ
Vocative கிளவியே
kiḷaviyē
கிளவிகளே
kiḷavikaḷē
Accusative கிளவியை
kiḷaviyai
கிளவிகளை
kiḷavikaḷai
Dative கிளவிக்கு
kiḷavikku
கிளவிகளுக்கு
kiḷavikaḷukku
Benefactive கிளவிக்காக
kiḷavikkāka
கிளவிகளுக்காக
kiḷavikaḷukkāka
Genitive 1 கிளவியுடைய
kiḷaviyuṭaiya
கிளவிகளுடைய
kiḷavikaḷuṭaiya
Genitive 2 கிளவியின்
kiḷaviyiṉ
கிளவிகளின்
kiḷavikaḷiṉ
Locative 1 கிளவியில்
kiḷaviyil
கிளவிகளில்
kiḷavikaḷil
Locative 2 கிளவியிடம்
kiḷaviyiṭam
கிளவிகளிடம்
kiḷavikaḷiṭam
Sociative 1 கிளவியோடு
kiḷaviyōṭu
கிளவிகளோடு
kiḷavikaḷōṭu
Sociative 2 கிளவியுடன்
kiḷaviyuṭaṉ
கிளவிகளுடன்
kiḷavikaḷuṭaṉ
Instrumental கிளவியால்
kiḷaviyāl
கிளவிகளால்
kiḷavikaḷāl
Ablative கிளவியிலிருந்து
kiḷaviyiliruntu
கிளவிகளிலிருந்து
kiḷavikaḷiliruntu

References

  • University of Madras (1924–1936) “கிளவி”, in Tamil Lexicon, Madras : Diocesan Press