குதிரை

Hello, you have come here looking for the meaning of the word குதிரை. In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word குதிரை, but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say குதிரை in singular and plural. Everything you need to know about the word குதிரை you have here. The definition of the word குதிரை will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofகுதிரை, as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

ஸ்பெயினின் நவார்ரேயில் உள்ள பியாண்டிட்ஸ் மலையில் குதிரைகள். அவைகளுக்குப் பின்னால் ஐயாகோ மலைகள் காணப்படுகின்றன.

Etymology

From Proto-Dravidian *kut-ir-ay (from Proto-Dravidian *kut-i (to jump)). Cognate with Kannada ಕುದುರೆ (kudure), Malayalam കുതിര (kutira), Telugu గుర్రము (gurramu). Compare Sanskrit घोटक (ghoṭaka), a Dravidian borrowing.

Pronunciation

  • IPA(key): /ɡʊd̪ɪɾɐɪ̯/
  • Audio:(file)

Noun

குதிரை (kutirai)

  1. horse
    Synonyms: பரி (pari), இலடு (ilaṭu), இவுளி (ivuḷi), உன்னி (uṉṉi), ஒருத்தல் (oruttal), கந்தருவம் (kantaruvam), கனவட்டம் (kaṉavaṭṭam), கரியான் (kariyāṉ), கறாளி (kaṟāḷi), கலிங்கம் (kaliṅkam), கழுகரிப்பரி (kaḻukarippari), கிள்ளை (kiḷḷai), குகம் (kukam), கற்கம் (kaṟkam), கண்ணுகம் (kaṇṇukam), உத்தரி (uttari), அசுவம் (acuvam), அயம் (ayam)
  2. (chess) knight

Declension

ai-stem declension of குதிரை (kutirai)
Singular Plural
Nominative குதிரை
kutirai
குதிரைகள்
kutiraikaḷ
Vocative குதிரையே
kutiraiyē
குதிரைகளே
kutiraikaḷē
Accusative குதிரையை
kutiraiyai
குதிரைகளை
kutiraikaḷai
Dative குதிரைக்கு
kutiraikku
குதிரைகளுக்கு
kutiraikaḷukku
Genitive குதிரையுடைய
kutiraiyuṭaiya
குதிரைகளுடைய
kutiraikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative குதிரை
kutirai
குதிரைகள்
kutiraikaḷ
Vocative குதிரையே
kutiraiyē
குதிரைகளே
kutiraikaḷē
Accusative குதிரையை
kutiraiyai
குதிரைகளை
kutiraikaḷai
Dative குதிரைக்கு
kutiraikku
குதிரைகளுக்கு
kutiraikaḷukku
Benefactive குதிரைக்காக
kutiraikkāka
குதிரைகளுக்காக
kutiraikaḷukkāka
Genitive 1 குதிரையுடைய
kutiraiyuṭaiya
குதிரைகளுடைய
kutiraikaḷuṭaiya
Genitive 2 குதிரையின்
kutiraiyiṉ
குதிரைகளின்
kutiraikaḷiṉ
Locative 1 குதிரையில்
kutiraiyil
குதிரைகளில்
kutiraikaḷil
Locative 2 குதிரையிடம்
kutiraiyiṭam
குதிரைகளிடம்
kutiraikaḷiṭam
Sociative 1 குதிரையோடு
kutiraiyōṭu
குதிரைகளோடு
kutiraikaḷōṭu
Sociative 2 குதிரையுடன்
kutiraiyuṭaṉ
குதிரைகளுடன்
kutiraikaḷuṭaṉ
Instrumental குதிரையால்
kutiraiyāl
குதிரைகளால்
kutiraikaḷāl
Ablative குதிரையிலிருந்து
kutiraiyiliruntu
குதிரைகளிலிருந்து
kutiraikaḷiliruntu

Descendants

  • Acehnese: guda
  • Brunei Malay: kuda
  • Malay: kuda
  • Sundanese: ᮊᮥᮓ (kuda)

See also

Chess pieces in Tamil · செங்கள காய்கள் (ceṅkaḷa kāykaḷ) (layout · text)
♚ ♛ ♜ ♝ ♞ ♟
அரசன் (aracaṉ), ராஜா (rājā) அரசி (araci), ராணி (rāṇi) கோட்டை (kōṭṭai), யானை (yāṉai) அமைச்சர் (amaiccar), மந்திரி (mantiri) குதிரை (kutirai) காலாள் (kālāḷ), சிப்பாய் (cippāy)

References

  • Miron Winslow (1862) “குதிரை”, in A comprehensive Tamil and English dictionary of high and low Tamil, Madras: P. R. Hunt