குமாரன்

Hello, you have come here looking for the meaning of the word குமாரன். In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word குமாரன், but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say குமாரன் in singular and plural. Everything you need to know about the word குமாரன் you have here. The definition of the word குமாரன் will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofகுமாரன், as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

Etymology

Borrowed from Sanskrit कुमार (kumāra).

Pronunciation

  • IPA(key): /kʊmaːɾɐn/
  • Audio:(file)

Noun

குமாரன் (kumāraṉ)

  1. son
    Synonyms: மகன் (makaṉ), புதல்வன் (putalvaṉ), செல்வன் (celvaṉ), புத்திரன் (puttiraṉ), பிள்ளை (piḷḷai)
  2. prince, heir-apparent associated in the kingdom with the reigning monarch.
    Synonyms: கோமகன் (kōmakaṉ), இளவரசன் (iḷavaracaṉ), இளையோன் (iḷaiyōṉ)

Declension

ṉ-stem declension of குமாரன் (kumāraṉ)
Singular Plural
Nominative குமாரன்
kumāraṉ
குமாரர்கள்
kumārarkaḷ
Vocative குமாரனே
kumāraṉē
குமாரர்களே
kumārarkaḷē
Accusative குமாரனை
kumāraṉai
குமாரர்களை
kumārarkaḷai
Dative குமாரனுக்கு
kumāraṉukku
குமாரர்களுக்கு
kumārarkaḷukku
Genitive குமாரனுடைய
kumāraṉuṭaiya
குமாரர்களுடைய
kumārarkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative குமாரன்
kumāraṉ
குமாரர்கள்
kumārarkaḷ
Vocative குமாரனே
kumāraṉē
குமாரர்களே
kumārarkaḷē
Accusative குமாரனை
kumāraṉai
குமாரர்களை
kumārarkaḷai
Dative குமாரனுக்கு
kumāraṉukku
குமாரர்களுக்கு
kumārarkaḷukku
Benefactive குமாரனுக்காக
kumāraṉukkāka
குமாரர்களுக்காக
kumārarkaḷukkāka
Genitive 1 குமாரனுடைய
kumāraṉuṭaiya
குமாரர்களுடைய
kumārarkaḷuṭaiya
Genitive 2 குமாரனின்
kumāraṉiṉ
குமாரர்களின்
kumārarkaḷiṉ
Locative 1 குமாரனில்
kumāraṉil
குமாரர்களில்
kumārarkaḷil
Locative 2 குமாரனிடம்
kumāraṉiṭam
குமாரர்களிடம்
kumārarkaḷiṭam
Sociative 1 குமாரனோடு
kumāraṉōṭu
குமாரர்களோடு
kumārarkaḷōṭu
Sociative 2 குமாரனுடன்
kumāraṉuṭaṉ
குமாரர்களுடன்
kumārarkaḷuṭaṉ
Instrumental குமாரனால்
kumāraṉāl
குமாரர்களால்
kumārarkaḷāl
Ablative குமாரனிலிருந்து
kumāraṉiliruntu
குமாரர்களிலிருந்து
kumārarkaḷiliruntu

Proper noun

குமாரன் (kumāraṉ)

  1. (Hinduism) Murugan or Kartikeya
    Synonyms: முருகன் (murukaṉ), செய்யோன் (ceyyōṉ), வடிவேலன் (vaṭivēlaṉ), கார்த்திகேயன் (kārttikēyaṉ), கடம்பன் (kaṭampaṉ), இடும்பன் (iṭumpaṉ), கந்தன் (kantaṉ), சரவணன் (caravaṇaṉ), குமரன் (kumaraṉ)
  2. (biblical, Christianity) God the Son; Jesus
    Synonyms: மைந்தன் (maintaṉ), சுதன் (cutaṉ)

Declension

ṉ-stem declension of குமாரன் (kumāraṉ) (singular only)
Singular Plural
Nominative குமாரன்
kumāraṉ
-
Vocative குமாரனே
kumāraṉē
-
Accusative குமாரனை
kumāraṉai
-
Dative குமாரனுக்கு
kumāraṉukku
-
Genitive குமாரனுடைய
kumāraṉuṭaiya
-
Singular Plural
Nominative குமாரன்
kumāraṉ
-
Vocative குமாரனே
kumāraṉē
-
Accusative குமாரனை
kumāraṉai
-
Dative குமாரனுக்கு
kumāraṉukku
-
Benefactive குமாரனுக்காக
kumāraṉukkāka
-
Genitive 1 குமாரனுடைய
kumāraṉuṭaiya
-
Genitive 2 குமாரனின்
kumāraṉiṉ
-
Locative 1 குமாரனில்
kumāraṉil
-
Locative 2 குமாரனிடம்
kumāraṉiṭam
-
Sociative 1 குமாரனோடு
kumāraṉōṭu
-
Sociative 2 குமாரனுடன்
kumāraṉuṭaṉ
-
Instrumental குமாரனால்
kumāraṉāl
-
Ablative குமாரனிலிருந்து
kumāraṉiliruntu
-

References