திங்கள்

Hello, you have come here looking for the meaning of the word திங்கள். In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word திங்கள், but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say திங்கள் in singular and plural. Everything you need to know about the word திங்கள் you have here. The definition of the word திங்கள் will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofதிங்கள், as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

Etymology

From Proto-South Dravidian *tinkaḷ (moon, month). Cognate with Malayalam തിങ്കള് (tiṅkaḷŭ), തിങ്ങള് (tiṅṅaḷŭ), Kannada ತಿಂಗಳು (tiṅgaḷu), Tulu ತಿಙ್ಗೊಳು (tiṅgoḷu).

Pronunciation

  • Audio:(file)
  • IPA(key): /t̪iŋɡaɭ/

Noun

திங்கள் (tiṅkaḷ)

  1. moon
    Synonyms: see Thesaurus:நிலவு
  2. month
    Synonym: மாதம் (mātam)
  3. (colloquial) Monday
    (formal) திங்கட்கிழமை (tiṅkaṭkiḻamai)
  4. (obsolete) week

Declension

Declension of திங்கள் (tiṅkaḷ)
singular plural
nominative திங்கள்
tiṅkaḷ
திங்கள்கள்
tiṅkaḷkaḷ
vocative திங்களே
tiṅkaḷē
திங்கள்களே
tiṅkaḷkaḷē
accusative திங்களை
tiṅkaḷai
திங்கள்களை
tiṅkaḷkaḷai
dative திங்களுக்கு
tiṅkaḷukku
திங்கள்களுக்கு
tiṅkaḷkaḷukku
benefactive திங்களுக்காக
tiṅkaḷukkāka
திங்கள்களுக்காக
tiṅkaḷkaḷukkāka
genitive 1 திங்களுடைய
tiṅkaḷuṭaiya
திங்கள்களுடைய
tiṅkaḷkaḷuṭaiya
genitive 2 திங்களின்
tiṅkaḷiṉ
திங்கள்களின்
tiṅkaḷkaḷiṉ
locative 1 திங்களில்
tiṅkaḷil
திங்கள்களில்
tiṅkaḷkaḷil
locative 2 திங்களிடம்
tiṅkaḷiṭam
திங்கள்களிடம்
tiṅkaḷkaḷiṭam
sociative 1 திங்களோடு
tiṅkaḷōṭu
திங்கள்களோடு
tiṅkaḷkaḷōṭu
sociative 2 திங்களுடன்
tiṅkaḷuṭaṉ
திங்கள்களுடன்
tiṅkaḷkaḷuṭaṉ
instrumental திங்களால்
tiṅkaḷāl
திங்கள்களால்
tiṅkaḷkaḷāl
ablative திங்களிலிருந்து
tiṅkaḷiliruntu
திங்கள்களிலிருந்து
tiṅkaḷkaḷiliruntu

See also

Appendix:Days of the Week

Days of the week in Tamil · கிழமை நாட்கள் (kiḻamai nāṭkaḷ) (layout · text)
திங்கட்கிழமை
(tiṅkaṭkiḻamai)
செவ்வாய்க்கிழமை
(cevvāykkiḻamai)
புதன்கிழமை
(putaṉkiḻamai)
வியாழக்கிழமை
(viyāḻakkiḻamai)
வெள்ளிக்கிழமை
(veḷḷikkiḻamai)
சனிக்கிழமை
(caṉikkiḻamai)
ஞாயிற்றுக்கிழமை
(ñāyiṟṟukkiḻamai)
Solar System in Tamil · கதிரவ அமைப்பு (katirava amaippu), சூரிய குடும்பம் (cūriya kuṭumpam) (layout · text)
Star ஞாயிறு (ñāyiṟu), சூரியன் (cūriyaṉ), கதிரவன் (katiravaṉ)
IAU planets and
notable dwarf planets
புதன் (putaṉ) வெள்ளி (veḷḷi) ஞாலம் (ñālam),
(Synonyms)
செவ்வாய் (cevvāy) சீரீசு (cīrīcu) வியாழன் (viyāḻaṉ) சனி (caṉi) யுரேனசு (yurēṉacu) நெப்டியூன் (nepṭiyūṉ) புளூட்டோ (puḷūṭṭō) ஏரிசு (ēricu)
Notable
moons
திங்கள் (tiṅkaḷ),
(Synonyms)
போபொசு (pōpocu)
தெய்மொசு (teymocu)
ஐஓ (ai’ō)
ஐரோப்பா (airōppā)
கனிமீடு (kaṉimīṭu)
கலிஸ்டோ (kalisṭō)
மிமாஸ் (mimās)
என்சலடசு (eṉcalaṭacu)
தெத்திசு (tetticu)
டையோன் (ṭaiyōṉ)
ரியா (riyā)
டைட்டன் (ṭaiṭṭaṉ)
இயபிடசு (iyapiṭacu)

மிராண்டா (mirāṇṭā)
ஏரியல் (ēriyal)
அம்ப்ரியேல் (ampriyēl)
டைட்டானியா (ṭaiṭṭāṉiyā)
ஓபெரான் (ōperāṉ)
டிரைட்டன் (ṭiraiṭṭaṉ) சாரன் (cāraṉ) டிஸ்னோமியா (ṭisṉōmiyā)