பால்புதுமை

Hello, you have come here looking for the meaning of the word பால்புதுமை. In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word பால்புதுமை, but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say பால்புதுமை in singular and plural. Everything you need to know about the word பால்புதுமை you have here. The definition of the word பால்புதுமை will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofபால்புதுமை, as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

Etymology

பால் (pāl) +‎ புதுமை (putumai)

Pronunciation

  • IPA(key): /paːlbʊd̪ʊmɐɪ̯/

Noun

பால்புதுமை (pālputumai)

  1. queerness; the state of not being heterosexual/straight or cisgender.
    • 2022 February 22, M. R. Shobana, “எல்ஜிபிடி சொற்களஞ்சியம்: "இது எங்களுக்கான அடையாளம்" - பால்புதுமையினர் விளக்கம்”, in BBC:
      இத்தகைய போக்கை நாம் ஒரு சமூகத்திடம் காலங்காலமாக திணித்து வருகிறோம். ஆம்! திருநர் அல்லது பால்புதுமை (Queer) சமூகத்தினர், நாம் பொதுவாக அழைக்கும் பதங்களோ அல்லது நாம் அவர்களை அழைக்கும் பதங்கள் என்று கருதப்படுபவையோ, உண்மையில் அவர்களை மதிப்புடனும் கண்ணியத்துடனும் அழைக்கப்படும் சொற்களாக கருதுகின்றனர் என்று நம்மால் உறுதியாக கூற முடியாது.
      ittakaiya pōkkai nām oru camūkattiṭam kālaṅkālamāka tiṇittu varukiṟōm. ām! tirunar allatu pālputumai (Queer) camūkattiṉar, nām potuvāka aḻaikkum pataṅkaḷō allatu nām avarkaḷai aḻaikkum pataṅkaḷ eṉṟu karutappaṭupavaiyō, uṇmaiyil avarkaḷai matippuṭaṉum kaṇṇiyattuṭaṉum aḻaikkappaṭum coṟkaḷāka karutukiṉṟaṉar eṉṟu nammāl uṟutiyāka kūṟa muṭiyātu.
      (please add an English translation of this quotation)

References

  • பால்புதுமை”, in LGBTQIA+ சொற்களஞ்சியம் – தமிழ் மற்றும் ஆங்கில ஊடகங்களுக்கு [Glossary of LGBTIQA+ terms for English and Tamil media]‎, Chennai: Queer Chennai Chronicles, Orinam, The News Minute, 2022 January, page 15