புலி

Hello, you have come here looking for the meaning of the word புலி. In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word புலி, but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say புலி in singular and plural. Everything you need to know about the word புலி you have here. The definition of the word புலி will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofபுலி, as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

Tamil Wikipedia has an article on:
Wikipedia ta

Alternative forms

Etymology

From Old Tamil 𑀧𑀼𑀮𑀺 (puli), from Proto-Dravidian *puli (tiger). Cognates with Telugu పులి (puli), Old Kannada ಪುಲಿ (puli), Kannada ಹುಲಿ (huli), Tulu ಪಿಲಿ (pili), Malayalam പുലി (puli).

Pronunciation

  • IPA(key): /pʊlɪ/,
  • Audio:(file)

Noun

புலி (puli) (plural புலிகள்)

  1. tiger
    Synonyms: வேங்கை (vēṅkai), உழுவை (uḻuvai), ஊகம் (ūkam), கண்டீரவம் (kaṇṭīravam), கராசனம் (karācaṉam), குயவரி (kuyavari), குளியம் (kuḷiyam), கொடுவரி (koṭuvari), சார்த்தூலம் (cārttūlam), சித்திரகாயம் (cittirakāyam), தரக்கு (tarakku), தீவி (tīvi), பஞ்சநகம் (pañcanakam), பாய்மா (pāymā), புண்டரீகம் (puṇṭarīkam), மிருகாசனம் (mirukācaṉam), மிருகாதி (mirukāti), வனச்சுவை (vaṉaccuvai), வல்லியம் (valliyam), வயமா (vayamā), வியாக்கிரம் (viyākkiram), வியாளம் (viyāḷam), வெல்லுமா (vellumā)
  2. lion
    Synonym: சிங்கம் (ciṅkam)
  3. (astrology) Leo

Declension

i-stem declension of புலி (puli)
Singular Plural
Nominative புலி
puli
புலிகள்
pulikaḷ
Vocative புலியே
puliyē
புலிகளே
pulikaḷē
Accusative புலியை
puliyai
புலிகளை
pulikaḷai
Dative புலிக்கு
pulikku
புலிகளுக்கு
pulikaḷukku
Genitive புலியுடைய
puliyuṭaiya
புலிகளுடைய
pulikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative புலி
puli
புலிகள்
pulikaḷ
Vocative புலியே
puliyē
புலிகளே
pulikaḷē
Accusative புலியை
puliyai
புலிகளை
pulikaḷai
Dative புலிக்கு
pulikku
புலிகளுக்கு
pulikaḷukku
Benefactive புலிக்காக
pulikkāka
புலிகளுக்காக
pulikaḷukkāka
Genitive 1 புலியுடைய
puliyuṭaiya
புலிகளுடைய
pulikaḷuṭaiya
Genitive 2 புலியின்
puliyiṉ
புலிகளின்
pulikaḷiṉ
Locative 1 புலியில்
puliyil
புலிகளில்
pulikaḷil
Locative 2 புலியிடம்
puliyiṭam
புலிகளிடம்
pulikaḷiṭam
Sociative 1 புலியோடு
puliyōṭu
புலிகளோடு
pulikaḷōṭu
Sociative 2 புலியுடன்
puliyuṭaṉ
புலிகளுடன்
pulikaḷuṭaṉ
Instrumental புலியால்
puliyāl
புலிகளால்
pulikaḷāl
Ablative புலியிலிருந்து
puliyiliruntu
புலிகளிலிருந்து
pulikaḷiliruntu

Derived terms

(Proverbs)

References

  • University of Madras (1924–1936) “புலி”, in Tamil Lexicon, Madras : Diocesan Press