வட்டம்

Hello, you have come here looking for the meaning of the word வட்டம். In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word வட்டம், but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say வட்டம் in singular and plural. Everything you need to know about the word வட்டம் you have here. The definition of the word வட்டம் will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofவட்டம், as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

Etymology

Borrowed from Prakrit 𑀯𑀝𑁆𑀝 (vaṭṭa), ultimately from Sanskrit वृत्त (vṛtta).

Pronunciation

  • Audio:(file)

Noun

வட்டம் (vaṭṭam)

  1. circle, ring, halo
    Synonyms: முட்டை (muṭṭai), சுழி (cuḻi), ஒளிவட்டம் (oḷivaṭṭam)
  2. wheel, circuit
    Synonyms: சக்கரம் (cakkaram), சுற்று (cuṟṟu)
  3. cycle, revolution
    Synonyms: சுழற்சி (cuḻaṟci), புரட்சி (puraṭci)
  4. boundary, limit
    Synonyms: எல்லை (ellai), வரையறை (varaiyaṟai), அளவு (aḷavu)
  5. sect, tribe
    Synonyms: குழு (kuḻu), இனம் (iṉam), குடி (kuṭi), சாதி (cāti)

Declension

m-stem declension of வட்டம் (vaṭṭam)
Singular Plural
Nominative வட்டம்
vaṭṭam
வட்டங்கள்
vaṭṭaṅkaḷ
Vocative வட்டமே
vaṭṭamē
வட்டங்களே
vaṭṭaṅkaḷē
Accusative வட்டத்தை
vaṭṭattai
வட்டங்களை
vaṭṭaṅkaḷai
Dative வட்டத்துக்கு
vaṭṭattukku
வட்டங்களுக்கு
vaṭṭaṅkaḷukku
Genitive வட்டத்துடைய
vaṭṭattuṭaiya
வட்டங்களுடைய
vaṭṭaṅkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative வட்டம்
vaṭṭam
வட்டங்கள்
vaṭṭaṅkaḷ
Vocative வட்டமே
vaṭṭamē
வட்டங்களே
vaṭṭaṅkaḷē
Accusative வட்டத்தை
vaṭṭattai
வட்டங்களை
vaṭṭaṅkaḷai
Dative வட்டத்துக்கு
vaṭṭattukku
வட்டங்களுக்கு
vaṭṭaṅkaḷukku
Benefactive வட்டத்துக்காக
vaṭṭattukkāka
வட்டங்களுக்காக
vaṭṭaṅkaḷukkāka
Genitive 1 வட்டத்துடைய
vaṭṭattuṭaiya
வட்டங்களுடைய
vaṭṭaṅkaḷuṭaiya
Genitive 2 வட்டத்தின்
vaṭṭattiṉ
வட்டங்களின்
vaṭṭaṅkaḷiṉ
Locative 1 வட்டத்தில்
vaṭṭattil
வட்டங்களில்
vaṭṭaṅkaḷil
Locative 2 வட்டத்திடம்
vaṭṭattiṭam
வட்டங்களிடம்
vaṭṭaṅkaḷiṭam
Sociative 1 வட்டத்தோடு
vaṭṭattōṭu
வட்டங்களோடு
vaṭṭaṅkaḷōṭu
Sociative 2 வட்டத்துடன்
vaṭṭattuṭaṉ
வட்டங்களுடன்
vaṭṭaṅkaḷuṭaṉ
Instrumental வட்டத்தால்
vaṭṭattāl
வட்டங்களால்
vaṭṭaṅkaḷāl
Ablative வட்டத்திலிருந்து
vaṭṭattiliruntu
வட்டங்களிலிருந்து
vaṭṭaṅkaḷiliruntu

Derived terms

References

  • University of Madras (1924–1936) “வட்டம்”, in Tamil Lexicon, Madras : Diocesan Press