வேள்வி

Hello, you have come here looking for the meaning of the word வேள்வி. In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word வேள்வி, but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say வேள்வி in singular and plural. Everything you need to know about the word வேள்வி you have here. The definition of the word வேள்வி will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofவேள்வி, as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

Etymology

From வேள் (vēḷ, to offer, to marry, to desire). Cognate with Telugu వేళ్వి (vēḷvi), Malayalam വേള്വി (vēḷvi) and Kannada ಬೇಲುವೆ (bēluve).

Pronunciation

  • Audio:(file)

Noun

வேள்வி (vēḷvi) (plural வேள்விகள்)

  1. offering, sacrifice
    Synonyms: கொடை (koṭai), காணிக்கை (kāṇikkai), யாகம் (yākam), தியாகம் (tiyākam)
  2. altar, sacrificial fire
    Synonyms: பலிபீடம் (palipīṭam), வேள்வித்தீ (vēḷvittī)
  3. service, adornment, worship
    Synonyms: பணி (paṇi), சேவை (cēvai), பூசனை (pūcaṉai), வழிபாடு (vaḻipāṭu), அர்ச்சனை (arccaṉai)
  4. marriage
    Synonyms: திருமணம் (tirumaṇam), கல்யாணம் (kalyāṇam), விவாகம் (vivākam)
  5. spiritual discipline
  6. benevolence, gift
    Synonyms: பரிசு (paricu), அன்பளிப்பு (aṉpaḷippu), நன்கொடை (naṉkoṭai), செய்ந்நன்றி (ceynnaṉṟi), கேண்மை (kēṇmai), உபகாரம் (upakāram)

Declension

i-stem declension of வேள்வி (vēḷvi)
Singular Plural
Nominative வேள்வி
vēḷvi
வேள்விகள்
vēḷvikaḷ
Vocative வேள்வியே
vēḷviyē
வேள்விகளே
vēḷvikaḷē
Accusative வேள்வியை
vēḷviyai
வேள்விகளை
vēḷvikaḷai
Dative வேள்விக்கு
vēḷvikku
வேள்விகளுக்கு
vēḷvikaḷukku
Genitive வேள்வியுடைய
vēḷviyuṭaiya
வேள்விகளுடைய
vēḷvikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative வேள்வி
vēḷvi
வேள்விகள்
vēḷvikaḷ
Vocative வேள்வியே
vēḷviyē
வேள்விகளே
vēḷvikaḷē
Accusative வேள்வியை
vēḷviyai
வேள்விகளை
vēḷvikaḷai
Dative வேள்விக்கு
vēḷvikku
வேள்விகளுக்கு
vēḷvikaḷukku
Benefactive வேள்விக்காக
vēḷvikkāka
வேள்விகளுக்காக
vēḷvikaḷukkāka
Genitive 1 வேள்வியுடைய
vēḷviyuṭaiya
வேள்விகளுடைய
vēḷvikaḷuṭaiya
Genitive 2 வேள்வியின்
vēḷviyiṉ
வேள்விகளின்
vēḷvikaḷiṉ
Locative 1 வேள்வியில்
vēḷviyil
வேள்விகளில்
vēḷvikaḷil
Locative 2 வேள்வியிடம்
vēḷviyiṭam
வேள்விகளிடம்
vēḷvikaḷiṭam
Sociative 1 வேள்வியோடு
vēḷviyōṭu
வேள்விகளோடு
vēḷvikaḷōṭu
Sociative 2 வேள்வியுடன்
vēḷviyuṭaṉ
வேள்விகளுடன்
vēḷvikaḷuṭaṉ
Instrumental வேள்வியால்
vēḷviyāl
வேள்விகளால்
vēḷvikaḷāl
Ablative வேள்வியிலிருந்து
vēḷviyiliruntu
வேள்விகளிலிருந்து
vēḷvikaḷiliruntu

References

  • University of Madras (1924–1936) “வேள்வி”, in Tamil Lexicon, Madras : Diocesan Press