This module contains data on various types of numbers in Gujarati.
Number | Numeral | Cardinal | Ordinal | Adverbial | Multiplier | Collective | Fractional |
---|---|---|---|---|---|---|---|
0 | ૦ | શૂન્ય (śūnya) | શૂન્યમું (śūnyamũ) | ||||
1 | ૧ | એક (eka) | પહેલું (pahelũ), પ્રથમ (pratham) | પૂરું (pūrũ) | |||
2 | ૨ | બે (be) | બીજું (bījũ), દ્વિતીય (dvitīya) | બીજીવાર (bījīvār) | બમણું (bamṇũ) | બન્ને (banne) | અડધું (aḍadhũ) |
3 | ૩ | ત્રણ (traṇ) | ત્રીજું (trījũ), તૃતીય (tŕtīya) | ત્રીજીવાર (trījīvār) | તગણ (tagaṇ) | ||
4 | ૪ | ચાર (cār) | ચોથું (cothũ) | ચોગણું (cogṇũ) | |||
5 | ૫ | પાંચ (pā̃c) | પાંચમું (pā̃cmũ) | ||||
6 | ૬ | છ (cha) | છઠ્ઠું (chaṭhṭhũ) | ||||
7 | ૭ | સાત (sāt) | સાતમું (sātmũ) | ||||
8 | ૮ | આઠ (āṭha) | આઠમું (āṭhamũ) | ||||
9 | ૯ | નવ (nav) | નવમું (navmũ) | ||||
10 | ૧૦ | દસ (das) | દસમું (dasmũ) | ||||
11 | ૧૧ | અગિયાર (agiyār) | અગિયારમું (agiyārmũ) | ||||
12 | ૧૨ | બાર (bār) | બારમું (bārmũ) | ||||
13 | ૧૩ | તેર (ter) | તેરમું (termũ) | ||||
14 | ૧૪ | ચૌદ (caud) | ચૌદમું (caudmũ) | ||||
15 | ૧૫ | પંદર (pandar) | પંદરમું (pandarmũ) | ||||
16 | ૧૬ | સોળ (soḷ) | સોળમું (soḷmũ) | ||||
17 | ૧૭ | સત્તર (sattar) | સત્તરમું (sattarmũ) | ||||
18 | ૧૮ | અઢાર (aḍhār) | અઢારમું (aḍhārmũ) | ||||
19 | ૧૯ | ઓગણીસ (ogaṇīs) | ઓગણીસમું (ogaṇīsmũ) | ||||
20 | ૨૦ | વીસ (vīs) | વીસમું (vīsmũ) | ||||
21 | ૨૧ | એકવીસ (ekavīs) | એકવીસમું (ekavīsmũ) | ||||
22 | ૨૨ | બાવીસ (bāvīs) | બાવીસમું (bāvīsmũ) | ||||
23 | ૨૩ | ત્રેવીસ (trevīs) | ત્રેવીસમું (trevīsmũ) | ||||
24 | ૨૪ | ચોવીસ (covīs) | ચોવીસમું (covīsmũ) | ||||
25 | ૨૫ | પચીસ (pacīs) | પચીસમું (pacīsmũ) | ||||
26 | ૨૬ | છવ્વીસ (chavvīs) | છવ્વીમું (chavvīmũ) | ||||
27 | ૨૭ | સત્તાવીસ (sattāvīs) | સત્તાવીસમું (sattāvīsmũ) | ||||
28 | ૨૮ | અઠ્ઠાવીસ (aṭhṭhāvīs) | અઠ્ઠાવીસમું (aṭhṭhāvīsmũ) | ||||
29 | ૨૯ | ઓગણત્રીસ (ogaṇatrīs) | ઓગણત્રીસમું (ogaṇatrīsmũ) | ||||
30 | ૩૦ | ત્રીસ (trīs) | ત્રીસમું (trīsmũ) | ||||
31 | ૩૧ | એકત્રીસ (ekatrīs) | એકત્રીસમું (ekatrīsmũ) | ||||
32 | ૩૨ | બત્રીસ (batrīs) | બત્રીસમું (batrīsmũ) | ||||
33 | ૩૩ | તેત્રીસ (tetrīs) | તેત્રીસમું (tetrīsmũ) | ||||
34 | ૩૪ | ચોત્રીસ (cotrīs) | ચોત્રીસમું (cotrīsmũ) | ||||
35 | ૩૫ | પાંત્રીસ (pā̃trīs) | પાંત્રીસમું (pā̃trīsmũ) | ||||
36 | ૩૬ | છત્રીસ (chatrīs) | છત્રીસમું (chatrīsmũ) | ||||
37 | ૩૭ | સાડત્રીસ (sāḍatrīs) | સાડત્રીસમું (sāḍatrīsmũ) | ||||
38 | ૩૮ | અડત્રીસ (aḍatrīs) | અડત્રીસમું (aḍatrīsmũ) | ||||
39 | ૩૯ | ઓગણચાળીસ (ogaṇcāḷīs) | ઓગણચાળીસમું (ogaṇcāḷīsmũ) | ||||
40 | ૪૦ | ચાળીસ (cāḷīs) | ચાળીસમું (cāḷīsmũ) | ||||
41 | ૪૧ | એકતાળીસ (ekatāḷīs) | એકતાળીસમું (ekatāḷīsmũ) | ||||
42 | ૪૨ | બેતાળીસ (betāḷīs) | બેતાળીસમું (betāḷīsmũ) | ||||
43 | ૪૩ | તેંતાળીસ (tentāḷīs) | તેંતાળીસમું (tentāḷīsmũ) | ||||
44 | ૪૪ | ચુંમાળીસ (cummāḷīs) | ચુંમાળીસમું (cummāḷīsmũ) | ||||
45 | ૪૫ | પિસ્તાળીસ (pistāḷīs) | પિસ્તાળીસમું (pistāḷīsmũ) | ||||
46 | ૪૬ | છેતાળીસ (chetāḷīs), છેંતાળીસ (chentāḷīs) | છેતાળીસમું (chetāḷīsmũ), છેંતાળીસમું (chentāḷīsmũ) | ||||
47 | ૪૭ | સુડતાળીસ (suḍtāḷīs) | સુડતાળીસમું (suḍtāḷīsmũ) | ||||
48 | ૪૮ | અડતાળીસ (aḍatāḷīs) | અડતાળીસમું (aḍatāḷīsmũ) | ||||
49 | ૪૯ | ઓગણપચાસ (ogaṇapcās) | ઓગણપચાસમું (ogaṇapcāsmũ) | ||||
50 | ૫૦ | પચાસ (pacās) | પચાસમું (pacāsmũ) | ||||
51 | ૫૧ | એકાવન (ekāvan) | એકાવનમું (ekāvanmũ) | ||||
52 | ૫૨ | બાવન (bāvan) | બાવનમું (bāvanmũ) | ||||
53 | ૫૩ | ત્રેપન (trepan) | ત્રેતાળીસમું (tretāḷīsmũ) | ||||
54 | ૫૪ | ચોપન (copan) | ચોપનમું (copanmũ) | ||||
55 | ૫૫ | પંચાવન (pañcāvan) | પંચાવનમું (pañcāvanmũ) | ||||
56 | ૫૬ | છપ્પન (chappan) | છપ્પનમું (chappanmũ) | ||||
57 | ૫૭ | સત્તાવન (sattāvan) | સત્તાવનમું (sattāvanmũ) | ||||
58 | ૫૮ | અઠ્ઠાવન (aṭhṭhāvan) | અઠ્ઠાવનમું (aṭhṭhāvanmũ) | ||||
59 | ૫૯ | ઓગણસાઠ (ogaṇsāṭh) | ઓગણસાઠમું (ogaṇsāṭhmũ) | ||||
60 | ૬૦ | સાઠ (sāṭh) | સાઠમું (sāṭhmũ) | ||||
61 | ૬૧ | એકસઠ (ekasaṭh) | એકસઠમું (ekasaṭhmũ) | ||||
62 | ૬૨ | બાસઠ (bāsaṭh) | બાસઠમું (bāsaṭhmũ) | ||||
63 | ૬૩ | ત્રેસઠ (tresaṭh) | ત્રેસઠમું (tresaṭhmũ) | ||||
64 | ૬૪ | ચોસઠ (cosaṭh) | ચોસઠમું (cosaṭhmũ) | ||||
65 | ૬૫ | પાંસઠ (pā̃saṭh) | પાંસઠમું (pā̃saṭhmũ) | ||||
66 | ૬૬ | છાસઠ (chāsaṭh) | છાસઠમું (chāsaṭhmũ) | ||||
67 | ૬૭ | સડસઠ (saḍsaṭh) | સડસઠમું (saḍsaṭhmũ) | ||||
68 | ૬૮ | અડસઠ (aḍasaṭh) | અડસઠમું (aḍasaṭhmũ) | ||||
69 | ૬૯ | અગણોસિત્તેર (agaṇositter) | અગણોસિત્તેરમું (agaṇosittermũ) | ||||
70 | ૭૦ | સિત્તેર (sitter) | સિત્તેરમું (sittermũ) | ||||
71 | ૭૧ | એકોતેર (ekoter) | એકોતેરમું (ekotermũ) | ||||
72 | ૭૨ | બોંતેર (bonter) | બોંતેરમું (bontermũ) | ||||
73 | ૭૩ | તોંતેર (tonter) | તોંતેરમું (tontermũ) | ||||
74 | ૭૪ | ચુંમોતેર (cummoter) | ચુંમોતેરમું (cummotermũ) | ||||
75 | ૭૫ | પંચોતેર (pañcoter) | પંચોતેરમું (pañcotermũ) | ||||
76 | ૭૬ | છોંતેર (chonter) | છોંતેરમું (chontermũ) | ||||
77 | ૭૭ | સીતોતેર (sītoter) | સીતોતેરમું (sītotermũ) | ||||
78 | ૭૮ | ઇઠોતેર (iṭhoter) | ઇઠોતેરમું (iṭhotermũ) | ||||
79 | ૭૯ | ઓગણએંસી (ogaṇaẽsī) | ઓગણએંસીમું (ogaṇaẽsīmũ) | ||||
80 | ૮૦ | એંસી (ẽsī) | એંસીમું (ẽsīmũ) | ||||
90 | ૯૦ | નેવુ (nevu) | નેવુમું (nevumũ) | ||||
100 | ૧૦૦ | સો (so) | સોમું (somũ) | ||||
200 | ૨૦૦ | બસો (baso) | બસોમું (basomũ) | ||||
300 | ૩૦૦ | ત્રણસો (traṇso) | ત્રણસોમું (traṇsomũ) | ||||
400 | ૪૦૦ | ચારસો (cārso) | ચારસોમું (cārsomũ) | ||||
500 | ૫૦૦ | પાંચસો (pā̃cso) | પાંચસોમું (pā̃csomũ) | ||||
600 | ૬૦૦ | છસો (chaso) | છસોમું (chasomũ) | ||||
700 | ૭૦૦ | સાતસો (sātso) | છસોમું (chasomũ) | ||||
800 | ૮૦૦ | આઠસો (āṭhaso) | આઠસોમું (āṭhasomũ) | ||||
900 | ૯૦૦ | નવસો (navso) | નવસોમું (navsomũ) | ||||
1,000 | ૧,૦૦૦ | હજાર (hajār) | હજારમું (hajārmũ) | ||||
10,000 | ૧૦,૦૦૦ | દસ હજાર (das hajār) | દસ હજારમું (das hajārmũ) | ||||
100,000 | ૧,૦૦,૦૦૦ | લાખ (lākh) | લાખમું (lākhmũ) | ||||
1,000,000 (106) | ૧૦,૦૦,૦૦૦ | દસ લાખ (das lākh) | દસ લાખમું (das lākhmũ) | ||||
10,000,000 (107) | ૧,૦૦,૦૦,૦૦૦ | કરોડ (karoḍ) | કરોડમું (karoḍmũ) | ||||
100,000,000 (108) | ૧૦,૦૦,૦૦,૦૦૦ | દસ કરોડ (das karoḍ) | દસ કરોડમું (das karoḍmũ) | ||||
1,000,000,000 (109) | ૧,૦૦,૦૦,૦૦,૦૦૦ | અરબ (arab) | અરબમું (arabmũ) |
local export = {numbers = {}}
export.numeral_config = {
zero_codepoint = 0xAE6, -- ૦, GUJARATI DIGIT ZERO
Indic_separator = ",",
}
local numbers = export.numbers
numbers = {
cardinal = "શૂન્ય",
ordinal = "શૂન્યમું",
}
numbers = {
cardinal = "એક",
ordinal = {"પહેલું", "પ્રથમ"},
fractional = "પૂરું",
}
numbers = {
cardinal = "બે",
ordinal = {"બીજું", "દ્વિતીય"},
adverbial = "બીજીવાર",
collective = "બન્ને",
multiplier = "બમણું",
fractional = "અડધું",
}
numbers = {
cardinal = "ત્રણ",
ordinal = {"ત્રીજું", "તૃતીય"},
adverbial = "ત્રીજીવાર",
multiplier = "તગણ",
}
numbers = {
cardinal = "ચાર",
ordinal = "ચોથું",
multiplier = "ચોગણું"
}
numbers = {
cardinal = "પાંચ",
ordinal = "પાંચમું",
}
numbers = {
cardinal = "છ",
ordinal = "છઠ્ઠું",
}
numbers = {
cardinal = "સાત",
ordinal = "સાતમું",
}
numbers = {
cardinal = "આઠ",
ordinal = "આઠમું",
}
numbers = {
cardinal = "નવ",
ordinal = "નવમું"
}
numbers = {
cardinal = "દસ",
ordinal = "દસમું",
}
numbers = {
cardinal = "અગિયાર",
ordinal = "અગિયારમું",
}
numbers = {
cardinal = "બાર",
ordinal = "બારમું",
}
numbers = {
cardinal = "તેર",
ordinal = "તેરમું",
}
numbers = {
cardinal = "ચૌદ",
ordinal = "ચૌદમું",
}
numbers = {
cardinal = "પંદર",
ordinal = "પંદરમું",
}
numbers = {
cardinal = "સોળ",
ordinal = "સોળમું",
}
numbers = {
cardinal = "સત્તર",
ordinal = "સત્તરમું",
}
numbers = {
cardinal = "અઢાર",
ordinal = "અઢારમું",
}
numbers = {
cardinal = "ઓગણીસ",
ordinal = "ઓગણીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "વીસ",
ordinal = "વીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "એકવીસ",
ordinal = "એકવીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "બાવીસ",
ordinal = "બાવીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "ત્રેવીસ",
ordinal = "ત્રેવીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "ચોવીસ",
ordinal = "ચોવીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "પચીસ",
ordinal = "પચીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "છવ્વીસ",
ordinal = "છવ્વીમું",
}
numbers = {
cardinal = "સત્તાવીસ",
ordinal = "સત્તાવીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "અઠ્ઠાવીસ",
ordinal = "અઠ્ઠાવીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "ઓગણત્રીસ",
ordinal = "ઓગણત્રીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "ત્રીસ",
ordinal = "ત્રીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "ત્રીસ",
ordinal = "ત્રીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "એકત્રીસ",
ordinal = "એકત્રીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "બત્રીસ",
ordinal = "બત્રીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "તેત્રીસ",
ordinal = "તેત્રીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "ચોત્રીસ",
ordinal = "ચોત્રીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "પાંત્રીસ",
ordinal = "પાંત્રીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "છત્રીસ",
ordinal = "છત્રીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "સાડત્રીસ",
ordinal = "સાડત્રીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "અડત્રીસ",
ordinal = "અડત્રીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "ઓગણચાળીસ",
ordinal = "ઓગણચાળીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "ચાળીસ",
ordinal = "ચાળીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "એકતાળીસ",
ordinal = "એકતાળીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "બેતાળીસ",
ordinal = "બેતાળીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "તેંતાળીસ",
ordinal = "તેંતાળીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "ચુંમાળીસ",
ordinal = "ચુંમાળીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "પિસ્તાળીસ",
ordinal = "પિસ્તાળીસમું",
}
numbers = {
cardinal = {"છેતાળીસ", "છેંતાળીસ"},
ordinal = {"છેતાળીસમું", "છેંતાળીસમું"},
}
numbers = {
cardinal = "સુડતાળીસ",
ordinal = "સુડતાળીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "અડતાળીસ",
ordinal = "અડતાળીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "ઓગણપચાસ",
ordinal = "ઓગણપચાસમું",
}
numbers = {
cardinal = "પચાસ",
ordinal = "પચાસમું",
}
numbers = {
cardinal = "એકાવન",
ordinal = "એકાવનમું",
}
numbers = {
cardinal = "બાવન",
ordinal = "બાવનમું",
}
numbers = {
cardinal = "ત્રેપન",
ordinal = "ત્રેતાળીસમું",
}
numbers = {
cardinal = "ચોપન",
ordinal = "ચોપનમું",
}
numbers = {
cardinal = "પંચાવન",
ordinal = "પંચાવનમું",
}
numbers = {
cardinal = "છપ્પન",
ordinal = "છપ્પનમું",
}
numbers = {
cardinal = "સત્તાવન",
ordinal = "સત્તાવનમું",
}
numbers = {
cardinal = "અઠ્ઠાવન",
ordinal = "અઠ્ઠાવનમું",
}
numbers = {
cardinal = "ઓગણસાઠ",
ordinal = "ઓગણસાઠમું",
}
numbers = {
cardinal = "સાઠ",
ordinal = "સાઠમું",
}
numbers = {
cardinal = "એકસઠ",
ordinal = "એકસઠમું",
}
numbers = {
cardinal = "બાસઠ",
ordinal = "બાસઠમું",
}
numbers = {
cardinal = "ત્રેસઠ",
ordinal = "ત્રેસઠમું",
}
numbers = {
cardinal = "ચોસઠ",
ordinal = "ચોસઠમું",
}
numbers = {
cardinal = "પાંસઠ",
ordinal = "પાંસઠમું",
}
numbers = {
cardinal = "છાસઠ",
ordinal = "છાસઠમું",
}
numbers = {
cardinal = "સડસઠ",
ordinal = "સડસઠમું",
}
numbers = {
cardinal = "અડસઠ",
ordinal = "અડસઠમું",
}
numbers = {
cardinal = "અગણોસિત્તેર",
ordinal = "અગણોસિત્તેરમું",
}
numbers = {
cardinal = "સિત્તેર",
ordinal = "સિત્તેરમું",
}
numbers = {
cardinal = "એકોતેર",
ordinal = "એકોતેરમું",
}
numbers = {
cardinal = "બોંતેર",
ordinal = "બોંતેરમું",
}
numbers = {
cardinal = "તોંતેર",
ordinal = "તોંતેરમું",
}
numbers = {
cardinal = "ચુંમોતેર",
ordinal = "ચુંમોતેરમું",
}
numbers = {
cardinal = "પંચોતેર",
ordinal = "પંચોતેરમું",
}
numbers = {
cardinal = "છોંતેર",
ordinal = "છોંતેરમું",
}
numbers = {
cardinal = "સીતોતેર",
ordinal = "સીતોતેરમું",
}
numbers = {
cardinal = "ઇઠોતેર",
ordinal = "ઇઠોતેરમું",
}
numbers = {
cardinal = "ઓગણએંસી",
ordinal = "ઓગણએંસીમું",
}
numbers = {
cardinal = "એંસી",
ordinal = "એંસીમું",
}
numbers = {
cardinal = "નેવુ",
ordinal = "નેવુમું",
}
numbers = {
cardinal = "સો",
ordinal = "સોમું",
}
numbers = {
cardinal = "બસો",
ordinal = "બસોમું",
}
numbers = {
cardinal = "ત્રણસો",
ordinal = "ત્રણસોમું",
}
numbers = {
cardinal = "ચારસો",
ordinal = "ચારસોમું",
}
numbers = {
cardinal = "પાંચસો",
ordinal = "પાંચસોમું",
}
numbers = {
cardinal = "છસો",
ordinal = "છસોમું",
}
numbers = {
cardinal = "સાતસો",
ordinal = "છસોમું",
}
numbers = {
cardinal = "આઠસો",
ordinal = "આઠસોમું",
}
numbers = {
cardinal = "નવસો",
ordinal = "નવસોમું",
}
numbers = {
cardinal = "હજાર",
ordinal = "હજારમું"
}
numbers = {
cardinal = "દસ હજાર",
ordinal = "દસ હજારમું"
}
numbers = {
cardinal = "લાખ",
ordinal = "લાખમું",
}
numbers = {
cardinal = "દસ લાખ",
ordinal = "દસ લાખમું"
}
numbers = {
cardinal = "કરોડ",
ordinal = "કરોડમું"
}
numbers = {
cardinal = "દસ કરોડ",
ordinal = "દસ કરોડમું"
}
numbers = {
cardinal = "અરબ",
ordinal = "અરબમું"
}
return export