ரமலான்

Hello, you have come here looking for the meaning of the word ரமலான். In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word ரமலான், but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say ரமலான் in singular and plural. Everything you need to know about the word ரமலான் you have here. The definition of the word ரமலான் will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofரமலான், as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

Alternative forms

Etymology

Borrowed from Arabic رَمَضَان (ramaḍān). Doublet of ரம்சான் (ramcāṉ) and ரமதான் (ramatāṉ).

Pronunciation

  • IPA(key): /ɾɐmɐlaːn/
  • Audio:(file)

Proper noun

ரமலான் (ramalāṉ) (Islam)

  1. Eid ul-Fitr (religious celebration)
    Synonym: ஈதுல் ஃபித்ர் (ītul fitr)
  2. Ramadan; the ninth month of the Islamic calendar

Declension

Declension of ரமலான் (ramalāṉ)
singular plural
nominative ரமலான்
ramalāṉ
ரமலான்கள்
ramalāṉkaḷ
vocative ரமலானே
ramalāṉē
ரமலான்களே
ramalāṉkaḷē
accusative ரமலானை
ramalāṉai
ரமலான்களை
ramalāṉkaḷai
dative ரமலானுக்கு
ramalāṉukku
ரமலான்களுக்கு
ramalāṉkaḷukku
benefactive ரமலானுக்காக
ramalāṉukkāka
ரமலான்களுக்காக
ramalāṉkaḷukkāka
genitive 1 ரமலானுடைய
ramalāṉuṭaiya
ரமலான்களுடைய
ramalāṉkaḷuṭaiya
genitive 2 ரமலானின்
ramalāṉiṉ
ரமலான்களின்
ramalāṉkaḷiṉ
locative 1 ரமலானில்
ramalāṉil
ரமலான்களில்
ramalāṉkaḷil
locative 2 ரமலானிடம்
ramalāṉiṭam
ரமலான்களிடம்
ramalāṉkaḷiṭam
sociative 1 ரமலானோடு
ramalāṉōṭu
ரமலான்களோடு
ramalāṉkaḷōṭu
sociative 2 ரமலானுடன்
ramalāṉuṭaṉ
ரமலான்களுடன்
ramalāṉkaḷuṭaṉ
instrumental ரமலானால்
ramalāṉāl
ரமலான்களால்
ramalāṉkaḷāl
ablative ரமலானிலிருந்து
ramalāṉiliruntu
ரமலான்களிலிருந்து
ramalāṉkaḷiliruntu

Synonyms

See also

Hijri calendar months in Tamil · ஹிஜ்ரி நாட்காட்டி மாதங்கள் (hijri nāṭkāṭṭi mātaṅkaḷ) (layout · text)
Muharram Safar Rabi I Rabi II
முஹர்ரம் (muharram) ஸபர் (sapar) ரபியுல் அவ்வல் (rapiyul avval) ரபியுல் ஆஹிர் (rapiyul āhir)
Jumada I Jumada II Rajab Sha'ban
ஜமாத்திலவ்வல் (jamāttilavval) ஜமாத்திலாஹிர் (jamāttilāhir) ரஜப் (rajap) ஷஃபான் (ṣafāṉ)
Ramadan Shawwal Dhu'l-Qa'da Dhu'l-Hijja
ரமலான் (ramalāṉ) ஷவ்வால் (ṣavvāl) துல்காயிதா (tulkāyitā) துல்ஹஜ் (tulhaj)