Inherited from Old Gujarati तरिवउं (tarivaüṃ, “to pass over, to cross over”), ultimately from Sanskrit तिरते (tirate).
તરવું • (tarvũ)
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
તરવાનું (tarvānũ) |
તરી (tarī) |
તરીને (tarīne) |
તરવું હોવું (tarvũ hovũ)1, 2 |
તરી શકવું (tarī śakvũ)2 |
તરાય (tarāya) |
તરત (tarat) |
1 Note: તરવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | તરું (tarũ) |
તરીશ (tarīś) |
તરું છું (tarũ chũ) |
નહીં તરું (nahī̃ tarũ) |
ન તરું (na tarũ) |
અમે, આપણે | તરીએ (tarīe) |
તરીશું (tarīśũ) |
તરીએ છીએ (tarīe chīe) |
નહીં તરીએ (nahī̃ tarīe) |
ન તરીએ (na tarīe) |
તું | તરે (tare) |
તરશે (tarśe), તરીશ (tarīś) |
તરે છે (tare che) |
નહીં તરે (nahī̃ tare) |
ન તરે (na tare) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | તરે (tare) |
તરશે (tarśe) |
તરે છે (tare che) |
નહીં તરે (nahī̃ tare) |
ન તરે (na tare) |
તમે | તરો (taro) |
તરશો (tarśo) |
તરો છો (taro cho) |
નહીં તરો (nahī̃ taro) |
ન તરો (na taro) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી તરતું (nathī tartũ)* |
તર્યું (taryũ)* |
નહોતું તર્યું (nahotũ taryũ)* |
તરતું હતું (tartũ hatũ)* |
તરતું હોવું (tartũ hovũ)1 |
તરતું હોવું (tartũ hovũ)2 |
તરતું હોત (tartũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | તરીએ (tarīe) |
ન તરીએ (na tarīe) | |
તું | તર (tar) |
તરજે (tarje) |
ન તર (na tar) |
તમે | તરો (taro) |
તરજો (tarjo) |
ન તરો (na taro) |