ஸ்தோத்திரம்

Hello, you have come here looking for the meaning of the word ஸ்தோத்திரம். In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word ஸ்தோத்திரம், but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say ஸ்தோத்திரம் in singular and plural. Everything you need to know about the word ஸ்தோத்திரம் you have here. The definition of the word ஸ்தோத்திரம் will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofஸ்தோத்திரம், as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

Alternative forms

Etymology

Borrowed from Sanskrit स्तोत्र (stotra).

Pronunciation

  • IPA(key): /st̪oːt̪ːɪɾɐm/

Noun

ஸ்தோத்திரம் (stōttiram) (plural ஸ்தோத்திரங்கள்)

  1. glory, adoration
    Synonyms: மகிமை (makimai), வழிபாடு (vaḻipāṭu), ஊழியம் (ūḻiyam)
  2. praise, laudation, eulogy, panegyric
    Synonyms: புகழ் (pukaḻ), துதி (tuti), நன்றி (naṉṟi), பாராட்டு (pārāṭṭu), புகழஞ்சலி (pukaḻañcali), நமஸ்காரம் (namaskāram), வணக்கம் (vaṇakkam)

Declension

m-stem declension of ஸ்தோத்திரம் (stōttiram)
Singular Plural
Nominative ஸ்தோத்திரம்
stōttiram
ஸ்தோத்திரங்கள்
stōttiraṅkaḷ
Vocative ஸ்தோத்திரமே
stōttiramē
ஸ்தோத்திரங்களே
stōttiraṅkaḷē
Accusative ஸ்தோத்திரத்தை
stōttirattai
ஸ்தோத்திரங்களை
stōttiraṅkaḷai
Dative ஸ்தோத்திரத்துக்கு
stōttirattukku
ஸ்தோத்திரங்களுக்கு
stōttiraṅkaḷukku
Genitive ஸ்தோத்திரத்துடைய
stōttirattuṭaiya
ஸ்தோத்திரங்களுடைய
stōttiraṅkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative ஸ்தோத்திரம்
stōttiram
ஸ்தோத்திரங்கள்
stōttiraṅkaḷ
Vocative ஸ்தோத்திரமே
stōttiramē
ஸ்தோத்திரங்களே
stōttiraṅkaḷē
Accusative ஸ்தோத்திரத்தை
stōttirattai
ஸ்தோத்திரங்களை
stōttiraṅkaḷai
Dative ஸ்தோத்திரத்துக்கு
stōttirattukku
ஸ்தோத்திரங்களுக்கு
stōttiraṅkaḷukku
Benefactive ஸ்தோத்திரத்துக்காக
stōttirattukkāka
ஸ்தோத்திரங்களுக்காக
stōttiraṅkaḷukkāka
Genitive 1 ஸ்தோத்திரத்துடைய
stōttirattuṭaiya
ஸ்தோத்திரங்களுடைய
stōttiraṅkaḷuṭaiya
Genitive 2 ஸ்தோத்திரத்தின்
stōttirattiṉ
ஸ்தோத்திரங்களின்
stōttiraṅkaḷiṉ
Locative 1 ஸ்தோத்திரத்தில்
stōttirattil
ஸ்தோத்திரங்களில்
stōttiraṅkaḷil
Locative 2 ஸ்தோத்திரத்திடம்
stōttirattiṭam
ஸ்தோத்திரங்களிடம்
stōttiraṅkaḷiṭam
Sociative 1 ஸ்தோத்திரத்தோடு
stōttirattōṭu
ஸ்தோத்திரங்களோடு
stōttiraṅkaḷōṭu
Sociative 2 ஸ்தோத்திரத்துடன்
stōttirattuṭaṉ
ஸ்தோத்திரங்களுடன்
stōttiraṅkaḷuṭaṉ
Instrumental ஸ்தோத்திரத்தால்
stōttirattāl
ஸ்தோத்திரங்களால்
stōttiraṅkaḷāl
Ablative ஸ்தோத்திரத்திலிருந்து
stōttirattiliruntu
ஸ்தோத்திரங்களிலிருந்து
stōttiraṅkaḷiliruntu

Interjection

ஸ்தோத்திரம் (stōttiram)

  1. (Christianity) a greeting
    Synonyms: வணக்கம் (vaṇakkam), வணக்கம் (vaṇakkam), ஸலாம் (salām), நமஸ்காரம் (namaskāram)
    ஸ்தோத்திரம்! எப்படி இருக்கீங்க?stōttiram! eppaṭi irukkīṅka?Hello, how are you?

References