கிருபை

Hello, you have come here looking for the meaning of the word கிருபை. In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word கிருபை, but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say கிருபை in singular and plural. Everything you need to know about the word கிருபை you have here. The definition of the word கிருபை will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofகிருபை, as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

Etymology

From Sanskrit कृपा (kṛpā).

Pronunciation

  • IPA(key): /kɪɾʊbɐɪ̯/
  • Audio:(file)

Noun

கிருபை (kirupai) (plural கிருபைகள்)

  1. grace, clemency, mercy, compassion, benevolence
    Synonyms: இரக்கம் (irakkam), அருள் (aruḷ), ஈவு (īvu), உருக்கம் (urukkam), கனிவு (kaṉivu), நேயம் (nēyam), அன்பு (aṉpu), வேள்வி (vēḷvi), வள்ளல் (vaḷḷal), கேண்மை (kēṇmai), அழுங்கல் (aḻuṅkal), கருணை (karuṇai), காருண்யம் (kāruṇyam), நற்குணம் (naṟkuṇam), தயவு (tayavu), பாசம் (pācam), நேசம் (nēcam), தயை (tayai)
  2. good deed, blessing
    Synonyms: நன்மை (naṉmai), நற்கிரியை (naṟkiriyai), நற்செயல் (naṟceyal), உதவி (utavi), ஒத்தாசை (ottācai)

Declension

ai-stem declension of கிருபை (kirupai)
Singular Plural
Nominative கிருபை
kirupai
கிருபைகள்
kirupaikaḷ
Vocative கிருபையே
kirupaiyē
கிருபைகளே
kirupaikaḷē
Accusative கிருபையை
kirupaiyai
கிருபைகளை
kirupaikaḷai
Dative கிருபைக்கு
kirupaikku
கிருபைகளுக்கு
kirupaikaḷukku
Genitive கிருபையுடைய
kirupaiyuṭaiya
கிருபைகளுடைய
kirupaikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative கிருபை
kirupai
கிருபைகள்
kirupaikaḷ
Vocative கிருபையே
kirupaiyē
கிருபைகளே
kirupaikaḷē
Accusative கிருபையை
kirupaiyai
கிருபைகளை
kirupaikaḷai
Dative கிருபைக்கு
kirupaikku
கிருபைகளுக்கு
kirupaikaḷukku
Benefactive கிருபைக்காக
kirupaikkāka
கிருபைகளுக்காக
kirupaikaḷukkāka
Genitive 1 கிருபையுடைய
kirupaiyuṭaiya
கிருபைகளுடைய
kirupaikaḷuṭaiya
Genitive 2 கிருபையின்
kirupaiyiṉ
கிருபைகளின்
kirupaikaḷiṉ
Locative 1 கிருபையில்
kirupaiyil
கிருபைகளில்
kirupaikaḷil
Locative 2 கிருபையிடம்
kirupaiyiṭam
கிருபைகளிடம்
kirupaikaḷiṭam
Sociative 1 கிருபையோடு
kirupaiyōṭu
கிருபைகளோடு
kirupaikaḷōṭu
Sociative 2 கிருபையுடன்
kirupaiyuṭaṉ
கிருபைகளுடன்
kirupaikaḷuṭaṉ
Instrumental கிருபையால்
kirupaiyāl
கிருபைகளால்
kirupaikaḷāl
Ablative கிருபையிலிருந்து
kirupaiyiliruntu
கிருபைகளிலிருந்து
kirupaikaḷiliruntu

References

  • University of Madras (1924–1936) “கிருபை”, in Tamil Lexicon, Madras : Diocesan Press