கும்பம்

Hello, you have come here looking for the meaning of the word கும்பம். In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word கும்பம், but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say கும்பம் in singular and plural. Everything you need to know about the word கும்பம் you have here. The definition of the word கும்பம் will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofகும்பம், as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

Signs of the Zodiac
மகரம் (makaram) மீனம் (mīṉam)
Tamil Wikipedia has an article about கும்பம்.

Etymology

Borrowed from Sanskrit कुम्भ (kumbha).

Pronunciation

  • Audio:(file)

Noun

கும்பம் (kumpam)

  1. (astrology) the Zodiac sign Aquarius
    Synonyms: குடங்கர் (kuṭaṅkar), குடம் (kuṭam), சால் (cāl)

Declension

m-stem declension of கும்பம் (kumpam) (singular only)
Singular Plural
Nominative கும்பம்
kumpam
-
Vocative கும்பமே
kumpamē
-
Accusative கும்பத்தை
kumpattai
-
Dative கும்பத்துக்கு
kumpattukku
-
Genitive கும்பத்துடைய
kumpattuṭaiya
-
Singular Plural
Nominative கும்பம்
kumpam
-
Vocative கும்பமே
kumpamē
-
Accusative கும்பத்தை
kumpattai
-
Dative கும்பத்துக்கு
kumpattukku
-
Benefactive கும்பத்துக்காக
kumpattukkāka
-
Genitive 1 கும்பத்துடைய
kumpattuṭaiya
-
Genitive 2 கும்பத்தின்
kumpattiṉ
-
Locative 1 கும்பத்தில்
kumpattil
-
Locative 2 கும்பத்திடம்
kumpattiṭam
-
Sociative 1 கும்பத்தோடு
kumpattōṭu
-
Sociative 2 கும்பத்துடன்
kumpattuṭaṉ
-
Instrumental கும்பத்தால்
kumpattāl
-
Ablative கும்பத்திலிருந்து
kumpattiliruntu
-

Numeral

Tamil numbers (edit)
 ←  10,000,000 (107) ,  ←  1,000,000,000 (109) ௲௲௲
10,000,000,000 (1010)
100,000,000,000 (1011)  →  1013  → 
    Cardinal: கும்பம் (kumpam)

கும்பம் (kumpam)

  1. ten billion (10¹⁰)

See also

Zodiac signs in Tamil (layout · text)
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References

  • University of Madras (1924–1936) “கும்பம்”, in Tamil Lexicon, Madras : Diocesan Press