படுகுழி

Hello, you have come here looking for the meaning of the word படுகுழி. In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word படுகுழி, but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say படுகுழி in singular and plural. Everything you need to know about the word படுகுழி you have here. The definition of the word படுகுழி will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofபடுகுழி, as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

Etymology

From படு (paṭu, deep, great) +‎ குழி (kuḻi, pit, hole). Cognate with Malayalam പടുക്കുഴി (paṭukkuḻi).

Pronunciation

IPA(key): /paɖukuɻi/

  • Audio:(file)

Noun

படுகுழி (paṭukuḻi)

  1. (religion, mythology) abyss, unfathomable pit, hell
    Synonyms: அளறு (aḷaṟu), அழல் (aḻal), ஆரிருள் (āriruḷ), இருணிலம் (iruṇilam), எரிவட்டம் (erivaṭṭam), கொன் (koṉ), தீக்கடல் (tīkkaṭal), தீக்கதி (tīkkati), தீயகம் (tīyakam), நரகம் (narakam), பாதாளம் (pātāḷam), புழை (puḻai), வெம்மணல் (vemmaṇal)
  2. pitfall, trap

Declension

i-stem declension of படுகுழி (paṭukuḻi)
Singular Plural
Nominative படுகுழி
paṭukuḻi
படுகுழிகள்
paṭukuḻikaḷ
Vocative படுகுழியே
paṭukuḻiyē
படுகுழிகளே
paṭukuḻikaḷē
Accusative படுகுழியை
paṭukuḻiyai
படுகுழிகளை
paṭukuḻikaḷai
Dative படுகுழிக்கு
paṭukuḻikku
படுகுழிகளுக்கு
paṭukuḻikaḷukku
Genitive படுகுழியுடைய
paṭukuḻiyuṭaiya
படுகுழிகளுடைய
paṭukuḻikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative படுகுழி
paṭukuḻi
படுகுழிகள்
paṭukuḻikaḷ
Vocative படுகுழியே
paṭukuḻiyē
படுகுழிகளே
paṭukuḻikaḷē
Accusative படுகுழியை
paṭukuḻiyai
படுகுழிகளை
paṭukuḻikaḷai
Dative படுகுழிக்கு
paṭukuḻikku
படுகுழிகளுக்கு
paṭukuḻikaḷukku
Benefactive படுகுழிக்காக
paṭukuḻikkāka
படுகுழிகளுக்காக
paṭukuḻikaḷukkāka
Genitive 1 படுகுழியுடைய
paṭukuḻiyuṭaiya
படுகுழிகளுடைய
paṭukuḻikaḷuṭaiya
Genitive 2 படுகுழியின்
paṭukuḻiyiṉ
படுகுழிகளின்
paṭukuḻikaḷiṉ
Locative 1 படுகுழியில்
paṭukuḻiyil
படுகுழிகளில்
paṭukuḻikaḷil
Locative 2 படுகுழியிடம்
paṭukuḻiyiṭam
படுகுழிகளிடம்
paṭukuḻikaḷiṭam
Sociative 1 படுகுழியோடு
paṭukuḻiyōṭu
படுகுழிகளோடு
paṭukuḻikaḷōṭu
Sociative 2 படுகுழியுடன்
paṭukuḻiyuṭaṉ
படுகுழிகளுடன்
paṭukuḻikaḷuṭaṉ
Instrumental படுகுழியால்
paṭukuḻiyāl
படுகுழிகளால்
paṭukuḻikaḷāl
Ablative படுகுழியிலிருந்து
paṭukuḻiyiliruntu
படுகுழிகளிலிருந்து
paṭukuḻikaḷiliruntu

References

  • University of Madras (1924–1936) “படுகுழி”, in Tamil Lexicon, Madras : Diocesan Press
  • N. Kathiraiver Pillai (1928) “படுகுழி”, in தமிழ் மொழி அகராதி [Tamil language dictionary] (in Tamil), Chennai: Pi. Ve. Namacivaya Mutaliyar