சிவ (civa) + -ப்பு (-ppu). From Proto-Dravidian *kem. Cognate with Malayalam ചുകപ്പ് (cukappŭ), ചുവപ്പ് (cuvappŭ).
சிவப்பு • (civappu)
u-stem declension of சிவப்பு (civappu) (singular only) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | சிவப்பு civappu |
- |
Vocative | சிவப்பே civappē |
- |
Accusative | சிவப்பை civappai |
- |
Dative | சிவப்புக்கு civappukku |
- |
Genitive | சிவப்புடைய civappuṭaiya |
- |
Singular | Plural | |
Nominative | சிவப்பு civappu |
- |
Vocative | சிவப்பே civappē |
- |
Accusative | சிவப்பை civappai |
- |
Dative | சிவப்புக்கு civappukku |
- |
Benefactive | சிவப்புக்காக civappukkāka |
- |
Genitive 1 | சிவப்புடைய civappuṭaiya |
- |
Genitive 2 | சிவப்பின் civappiṉ |
- |
Locative 1 | சிவப்பில் civappil |
- |
Locative 2 | சிவப்பிடம் civappiṭam |
- |
Sociative 1 | சிவப்போடு civappōṭu |
- |
Sociative 2 | சிவப்புடன் civappuṭaṉ |
- |
Instrumental | சிவப்பால் civappāl |
- |
Ablative | சிவப்பிலிருந்து civappiliruntu |
- |
வெள்ளை (veḷḷai) | சாம்பல் (cāmpal) | கருப்பு (karuppu) |
சிவப்பு (civappu), சிகப்பு (cikappu); கருஞ்சிவப்பு (karuñcivappu) | செம்மஞ்சள் (cemmañcaḷ); பழுப்பு (paḻuppu) | மஞ்சை (mañcai), மஞ்சள் (mañcaḷ); வெண்மஞ்சை (veṇmañcai) |
இளமஞ்சை (iḷamañcai), இளம்பச்சை (iḷampaccai) | பச்சை (paccai) | பால்பச்சை (pālpaccai) |
வெளிர்நீலம் (veḷirnīlam); கருநீலபச்சை (karunīlapaccai) | வான்நீலம் (vāṉnīlam), இளநீலம் (iḷanīlam) | நீலம் (nīlam) |
ஊதா (ūtā); கருநீலம் (karunīlam) | மெஜந்தா (mejantā); செவ்வூதா (cevvūtā) | இளஞ்சிவப்பு (iḷañcivappu) |