Inherited from Ashokan Prakrit *𑀅𑀝𑁆𑀝𑀓𑁆𑀓𑁆- (*aṭṭakk-), probably borrowed from Dravidian. Compare Bengali আটকানো (aṭkanō), Hindi अटकना (aṭaknā), Marathi अडकणे (aḍakṇe), Punjabi ਅਟਕਣਾ (aṭakṇā).
અટકવું • (aṭakvũ)
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
અટકવાનું (aṭakvānũ) |
અટકી (aṭakī) |
અટકીને (aṭakīne) |
અટકવું હોવું (aṭakvũ hovũ)1, 2 |
અટકી શકવું (aṭakī śakvũ)2 |
અટકાય (aṭakāya) |
અટકત (aṭakat) |
1 Note: અટકવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | અટકું (aṭakũ) |
અટકીશ (aṭakīś) |
અટકું છું (aṭakũ chũ) |
નહીં અટકું (nahī̃ aṭakũ) |
ન અટકું (na aṭakũ) |
અમે, આપણે | અટકીએ (aṭakīe) |
અટકીશું (aṭakīśũ) |
અટકીએ છીએ (aṭakīe chīe) |
નહીં અટકીએ (nahī̃ aṭakīe) |
ન અટકીએ (na aṭakīe) |
તું | અટકે (aṭake) |
અટકશે (aṭakśe), અટકીશ (aṭakīś) |
અટકે છે (aṭake che) |
નહીં અટકે (nahī̃ aṭake) |
ન અટકે (na aṭake) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | અટકે (aṭake) |
અટકશે (aṭakśe) |
અટકે છે (aṭake che) |
નહીં અટકે (nahī̃ aṭake) |
ન અટકે (na aṭake) |
તમે | અટકો (aṭako) |
અટકશો (aṭakśo) |
અટકો છો (aṭako cho) |
નહીં અટકો (nahī̃ aṭako) |
ન અટકો (na aṭako) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી અટકતું (nathī aṭaktũ)* |
અટક્યું (aṭakyũ)* |
નહોતું અટક્યું (nahotũ aṭakyũ)* |
અટકતું હતું (aṭaktũ hatũ)* |
અટકતું હોવું (aṭaktũ hovũ)1 |
અટકતું હોવું (aṭaktũ hovũ)2 |
અટકતું હોત (aṭaktũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | અટકીએ (aṭakīe) |
ન અટકીએ (na aṭakīe) | |
તું | અટક (aṭak) |
અટકજે (aṭakje) |
ન અટક (na aṭak) |
તમે | અટકો (aṭako) |
અટકજો (aṭakjo) |
ન અટકો (na aṭako) |