Gujarati verb set |
---|
મોકલવું (mokalvũ) |
મોકલાવવું (moklāvvũ) |
Inherited from Apabhramsa 𑆩𑆾𑆑𑆬𑇀𑆬𑆅 (mokallaï), from Prakrit 𑀫𑀼𑀓𑁆𑀓𑀮 (mukkala), from 𑀫𑀼𑀓𑁆𑀓 (mukka), from Sanskrit मुच् (muc) + -न (-na). Cognate with Marathi मोकलणे (mokalṇe), Marwari मोकळणौ (mokaḷṇau), Sindhi 𑋗𑋧𑊺𑋡𑋚𑋌𑋣 / موڪِلَڻُ / मोकिलणु (mokilaṇu).
મોકલવું • (mokalvũ) (transitive)
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
મોકલવાનું (mokalvānũ) |
મોકલી (moklī) |
મોકલીને (moklīne) |
મોકલવું હોવું (mokalvũ hovũ)1, 2 |
મોકલી શકવું (moklī śakvũ)2 |
મોકલાય (moklāya) |
મોકલત (moklat) |
1 Note: મોકલવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | મોકલું (moklũ) |
મોકલીશ (moklīś) |
મોકલું છું (moklũ chũ) |
નહીં મોકલું (nahī̃ moklũ) |
ન મોકલું (na moklũ) |
અમે, આપણે | મોકલીએ (moklīe) |
મોકલીશું (moklīśũ) |
મોકલીએ છીએ (moklīe chīe) |
નહીં મોકલીએ (nahī̃ moklīe) |
ન મોકલીએ (na moklīe) |
તું | મોકલે (mokle) |
મોકલશે (mokalśe), મોકલીશ (moklīś) |
મોકલે છે (mokle che) |
નહીં મોકલે (nahī̃ mokle) |
ન મોકલે (na mokle) |
આ, આઓ, તે, તેઓ | મોકલે (mokle) |
મોકલશે (mokalśe) |
મોકલે છે (mokle che) |
નહીં મોકલે (nahī̃ mokle) |
ન મોકલે (na mokle) |
તમે | મોકલો (moklo) |
મોકલશો (mokalśo) |
મોકલો છો (moklo cho) |
નહીં મોકલો (nahī̃ moklo) |
ન મોકલો (na moklo) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી મોકલતું (nathī mokaltũ)* |
મોકલ્યું (mokalyũ)* |
નહોતું મોકલ્યું (nahotũ mokalyũ)* |
મોકલતું હતું (mokaltũ hatũ)* |
મોકલતું હોવું (mokaltũ hovũ)1 |
મોકલતું હોવું (mokaltũ hovũ)2 |
મોકલતું હોત (mokaltũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | મોકલીએ (moklīe) |
ન મોકલીએ (na moklīe) | |
તું | મોકલ (mokal) |
મોકલજે (mokalje) |
ન મોકલ (na mokal) |
તમે | મોકલો (moklo) |
મોકલજો (mokaljo) |
ન મોકલો (na moklo) |