அகங்காரம்

Hello, you have come here looking for the meaning of the word அகங்காரம். In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word அகங்காரம், but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say அகங்காரம் in singular and plural. Everything you need to know about the word அகங்காரம் you have here. The definition of the word அகங்காரம் will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofஅகங்காரம், as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.

Tamil

Etymology

From Sanskrit अहंकार (ahaṃ-kāra, egotism; pride, haughtiness).

Pronunciation

  • IPA(key): /ɐɡɐŋɡaːɾɐm/

Noun

அகங்காரம் (akaṅkāram)

  1. anger
    Synonyms: சினம் (ciṉam), உலறல் (ulaṟal), எரிச்சல் (ericcal), கடுப்பு (kaṭuppu), கனல்வு (kaṉalvu), கறுவு (kaṟuvu), காண்டு (kāṇṭu), சீற்றம் (cīṟṟam), சுளிவு (cuḷivu), செயிர் (ceyir), முணவல் (muṇaval), முனிவு (muṉivu), வெறி (veṟi), அழற்றி (aḻaṟṟi), அழுக்காறு (aḻukkāṟu)
  2. arrogance, conceit, haughtiness
    Synonyms: செருக்கு (cerukku), பெருமை (perumai), அகந்தை (akantai)
  3. self-love, egotism
    Synonyms: தன்னலம் (taṉṉalam), தற்புகழ்ச்சி (taṟpukaḻcci)

Declension

m-stem declension of அகங்காரம் (akaṅkāram) (singular only)
Singular Plural
Nominative அகங்காரம்
akaṅkāram
-
Vocative அகங்காரமே
akaṅkāramē
-
Accusative அகங்காரத்தை
akaṅkārattai
-
Dative அகங்காரத்துக்கு
akaṅkārattukku
-
Genitive அகங்காரத்துடைய
akaṅkārattuṭaiya
-
Singular Plural
Nominative அகங்காரம்
akaṅkāram
-
Vocative அகங்காரமே
akaṅkāramē
-
Accusative அகங்காரத்தை
akaṅkārattai
-
Dative அகங்காரத்துக்கு
akaṅkārattukku
-
Benefactive அகங்காரத்துக்காக
akaṅkārattukkāka
-
Genitive 1 அகங்காரத்துடைய
akaṅkārattuṭaiya
-
Genitive 2 அகங்காரத்தின்
akaṅkārattiṉ
-
Locative 1 அகங்காரத்தில்
akaṅkārattil
-
Locative 2 அகங்காரத்திடம்
akaṅkārattiṭam
-
Sociative 1 அகங்காரத்தோடு
akaṅkārattōṭu
-
Sociative 2 அகங்காரத்துடன்
akaṅkārattuṭaṉ
-
Instrumental அகங்காரத்தால்
akaṅkārattāl
-
Ablative அகங்காரத்திலிருந்து
akaṅkārattiliruntu
-

References