யானை

Hello, you have come here looking for the meaning of the word யானை. In DICTIOUS you will not only get to know all the dictionary meanings for the word யானை, but we will also tell you about its etymology, its characteristics and you will know how to say யானை in singular and plural. Everything you need to know about the word யானை you have here. The definition of the word யானை will help you to be more precise and correct when speaking or writing your texts. Knowing the definition ofயானை, as well as those of other words, enriches your vocabulary and provides you with more and better linguistic resources.
See also: யோனி

Tamil

ஒரு யானை

Etymology

Inherited from Proto-Dravidian *yĀnay.[1] Compare cognates Malayalam ആന (āna), Kannada ಆನೆ (āne), Tulu ಆನೆ (āne) and Telugu ఏనుగు (ēnugu). Doublet of ஆனை (āṉai).

Pronunciation

  • IPA(key): /jaːnɐɪ̯/
  • Audio:(file)

Noun

யானை (yāṉai)

  1. elephant (Elephas maximus)
    Synonyms: களிறு (kaḷiṟu), கரி (kari), எறும்பி (eṟumpi), ஐராவதம் (airāvatam), கசம் (kacam)
    யானை தும்பிக்கையினாலே பணத்தையெடுக்கும்
    yāṉai tumpikkaiyiṉālē paṇattaiyeṭukkum
    Elephant takes money with its trunk

Declension

ai-stem declension of யானை (yāṉai)
Singular Plural
Nominative யானை
yāṉai
யானைகள்
yāṉaikaḷ
Vocative யானையே
yāṉaiyē
யானைகளே
yāṉaikaḷē
Accusative யானையை
yāṉaiyai
யானைகளை
yāṉaikaḷai
Dative யானைக்கு
yāṉaikku
யானைகளுக்கு
yāṉaikaḷukku
Genitive யானையுடைய
yāṉaiyuṭaiya
யானைகளுடைய
yāṉaikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative யானை
yāṉai
யானைகள்
yāṉaikaḷ
Vocative யானையே
yāṉaiyē
யானைகளே
yāṉaikaḷē
Accusative யானையை
yāṉaiyai
யானைகளை
yāṉaikaḷai
Dative யானைக்கு
yāṉaikku
யானைகளுக்கு
yāṉaikaḷukku
Benefactive யானைக்காக
yāṉaikkāka
யானைகளுக்காக
yāṉaikaḷukkāka
Genitive 1 யானையுடைய
yāṉaiyuṭaiya
யானைகளுடைய
yāṉaikaḷuṭaiya
Genitive 2 யானையின்
yāṉaiyiṉ
யானைகளின்
yāṉaikaḷiṉ
Locative 1 யானையில்
yāṉaiyil
யானைகளில்
yāṉaikaḷil
Locative 2 யானையிடம்
yāṉaiyiṭam
யானைகளிடம்
yāṉaikaḷiṭam
Sociative 1 யானையோடு
yāṉaiyōṭu
யானைகளோடு
yāṉaikaḷōṭu
Sociative 2 யானையுடன்
yāṉaiyuṭaṉ
யானைகளுடன்
yāṉaikaḷuṭaṉ
Instrumental யானையால்
yāṉaiyāl
யானைகளால்
yāṉaikaḷāl
Ablative யானையிலிருந்து
yāṉaiyiliruntu
யானைகளிலிருந்து
yāṉaikaḷiliruntu

See also

Chess pieces in Tamil · செங்கள காய்கள் (ceṅkaḷa kāykaḷ) (layout · text)
♚ ♛ ♜ ♝ ♞ ♟
அரசன் (aracaṉ), ராஜா (rājā) அரசி (araci), ராணி (rāṇi) கோட்டை (kōṭṭai), யானை (yāṉai) அமைச்சர் (amaiccar), மந்திரி (mantiri) குதிரை (kutirai) காலாள் (kālāḷ), சிப்பாய் (cippāy)

References

  • University of Madras (1924–1936) “யானை”, in Tamil Lexicon, Madras : Diocesan Press
  1. ^ Burrow, T., Emeneau, M. B. (1984) “yāṉai”, in A Dravidian etymological dictionary, 2nd edition, Oxford University Press, →ISBN.